U Orlovatu održana izložba goveda i ovaca

 

U Orlovatu je, u organizaciji seoskog udruženja stočara, na čelu sa Jovicom Čokićem, održana deseta izložba goveda i ovaca.

Na izložbi su prikazane krave rase holštajn i simental iz sela, kao i ovce iz srednjeg i južnog Banata. Najviše je bilo domaće cigaje, ali bilo je i drugih rasa.

 

 

 

ČITAJTE I: Crtica iz sajamskog života – Kad se bik zaljubi u kravu

 

 

 

Izložba goveda i ovaca je uvek prilika da se stočari sretnu, porazgovaraju, razmene muke i iskustva, a na kraju i provesele.

Izložbe vole i najmlađi. Sa životinjama su od rođenja, pa su krave ili ovce važan deo njihovog života.

Mihajlo Marković je iz Batajnice, ima deset godina i u Orlovat je došao sa cigajama. Kaže – jako voli da se bavi uzgojem ovaca, hrani ih, poji i pušta na pašu.

 

Nina i Nikola stigli su sa tatom iz Tomaševca. Nina ima devet godina i ide u školu, a Nikola šest i sprema se na jesen za predškolsko. Kažu da vole ovce, ali za sada ih samo maze, jer ne znaju još ništa da rade. Sve što treba uradi tata. Ali, dodaju uglas, čim malo porastu, spremni su da pomognu u ovčarniku.

Pehare zaslužili svi stočari

Miroslav Živanov je nešto stariji i na izložbu je doveo jednu od šest simentalki, koliko ih njegova porodica ima. Naglašava da je to dobra krava, da daje dnevno 20 litara mleka. Živanovi mleko predaju otkupljivačima, a u sir prerađuju manje količine, samo za potrebe porodice.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Svaki izlagač diči se svojom kravom ili ovcama, pa iako se na kraju izložbe dodeljuju nagrade i pehari, manje je bitno čije je grlo dobilo prvu, drugu ili treću nagradu. Pehar, na kraju, dobiju svi, kaže Jovica Čokić.

A da su pehare zaslužili svi stočari, koji i pored ogromnih problema još nisu odustali od proizvodnje, slaže se i struka.

Izvor: zrenjaninski.com

Ostavite komentar