Posle Bajše na redu automatizacija Radarskog centra Samoš u Kovačici

 

U Radarskom centar „Bajša“ u toku su radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite ovog radarskog sistema, koji pokriva Bačku i deo Banata.

– Pre dve godine Pokrajinska vlada uključila se, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim hidrometeorološkim zavodom, u nacionalni program automatizacije i modernizacije radarskih centara, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

 

ČITAJTE I: Za manji rizik od grada

 

 

Ovaj posao, prema njegovim rečima, biće od ogromnog značaja za poljoprivrednike i gazdinstva jer će zaštita od elementarnih nepogoda biti efikasnija i smanjiće rizik od štete koja nastaje od gradonosnih oblaka do 40%.

– Obavili smo veliki posao i u Sremu, na delu teritorije koji pokriva Radarski centar Fruška gora. Prvi put u istoriji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ovog centra ispaljeno je 400 raketa u jednom danu tokom juna ove godine, i pokazalo se da su postignuti značajni rezultati i umanjena šteta od grada – rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, Vojvodina će prva od svih delova Srbije imati punu pokrivenost sa 389 automatizovanih raketnih stanica na svojoj teritoriji do 2023. godine.

– Novac za ovaj projekat obezbeđen je u pokrajinskom budžetu – izjavio je Mirović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 
 

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da će nakon završetka prve faze automatizacije ovog centra, koja se izvodi u okviru modernizacije ukupno 47 lansirnih stanica, početi radovi i u Radarskom centru „Samoš“ u Kovačici, preneo je sajt Vlade Vojvodine.

Ostavite komentar