Srednjoškolci iz Beograda osmislili ekološku antivaroznu košnicu

 

Srednjoškolci iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Beogradu napravili su ekološku antivaroznu košnicu. Proizvod koji su osmislili Nikola Teomirović, Ivan Nikolić i Miodrag Milanović, okupljeni u timu EcoHive, pod mentorskom palicom profesora Milana Stanojčića, nedavno je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, proglašen najboljom tehnološkom inovacijom u kategoriji srednjih škola.

Mladi pčelar zna da varoa najviše muči njegove kolege

U razgovoru za Novosti, vođa tima Nikola Teomirović kaže da varoa, kao vrsta krpelja, predstavlja veliku opasnost za pčele u šta se i sam uverio jer je pčelar. Ljudskom nemarnošću, ona se iz Azije, gde su pčele maltene otporne na nju, proširila na ceo svet. Za izlečenje do sada su bili poznati samo neekološki „lekovi“. Međutim, kontraindikacije su velike – med se može koristiti tek po isteku šest meseci od završetka „terapije“, a dešava se da bude nejestiv. Kao ekološko sredstvo poznata je „mravlja kiselina“, ali je teška za doziranje – potrebna je temperatura niža od 24 stepena, ali i poseta pčelinjaku svaka dva dana radi „kure“.

 

– Mi smo usavršili taj tretman i omogućili pčelarima da samo jednom posetom pčelinjaku i postavljanjem naše košnice, uređaj sam obavlja ostatak posla. Proizvod se postavlja na košnicu, a tretman traje 21 dan. Pošto se varoa obično zadržava 14 dana u pčelinjem leglu, a pčele izlaze na svakih 21 dan, pokrili smo ceo period. Efikasnost je 95%. Mravlja kiselina je već poznata u borbi protiv varoe, ali je trebalo naći uređaj koji će na pravi način iskoristiti njene mogućnosti – navodi Nikola.

 

ČITAJTE I:  Na pragu rešavanja velikog problema vinogradara i maslinara

 

 

Predstoji unapređenje antivarozne košnice

Njegov kolega iz tima Ivan otkriva da im je u planu da u narednom periodu usavrše svoj izum. Kako se uređaj postavlja na svaku košnicu, kod velikih odgajivača pčela bi to bilo neizvodljivo. Zbog toga će, kako ističe, napraviti centralu koja će pokrivati pet ili više košnica. Već su razgovarali sa Pčelarskim savezom Srbije koji je zaintersovan za saradnju.

Profesor Stanojčić, mentor tima, ističe da je kod inovacija najbitnija stvar da postoji problem. Tako su i đaci došli kod njega sa idejom za proizvod koji ne postoji na tržištu, a rešiće veliki problem sa kojim se susreću pčelari. On kaže da godišnje čuje više od 50 ideja učenika, među kojima ima i onih koje su nemoguće.

Uz poštovanje ekologije i novih izvora energije

– Kada su mi izložili ideju, bilo mi je drago što razmišljaju u ekološkom i smeru novih izvora energije. U današnjem svetu to su dve bitne stavke za uspeh bilo čega. Oni su sve sami smislili i uspeli, što pokazuje i nagrada koju su dobili. Posle pobede, opet sam se sastao sa njima i rekao im da je to samo jedan korak. Poručio sam im da, ako zaista hoće da nastave, treba još mnogo da rade. Tu sam da im pomognem, ali ako oni nemaju motivaciju i želju, od toga nema ništa – priča Stanojčić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 

Mladi inovatori navode da je njihov proizvod jedinstven. U Hrvatskoj postoji sličan koji zagreva košnicu na 45 stepeni, tako da pčela preživi, a varou ubije. Međutim, to ometa život u košnici. Uređaj koji se koristi u Americi radi po principu da se svaki ram izvadi iz košnice, stavi u stabilizator i vrati natrag, što je komplikovano. Naši đaci su hteli da naprave jedan uređaj koji će raditi sve. I u tome su uspeli. Sledeći korak je regionalno takmičenje u Sloveniji.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar