Potpisivanje za IPARD 3 do kraja decembra

 

Do kraja decembra očekuje se potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu) u iznosu od 280 mil EUR, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je to najavio obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje imaju više ciljeva, a jedan od njih je uvođenje takozvanog E-agrara.

– E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21.veku i ušli smo u proces digitalizacije, a korona nam je pokazala da mnoge stvari možemo mnogo brže da radimo, da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija – rekao je Nedimović.

 

ČITAJTE I: Uvećana sredstva za Prvi javni poziv projekta koji finansira Svetska banka

 

 

Prema njegovim rečima, to će olašati rad Upravi za agrarna plaćanja i Upravi za trezor, da korisnici mogu u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva, jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

– Ovim se postiže veća transprantnost. Mislim da ćemo ovim znatno povećati poverenje u sistem isplate subvencija u Srbiji – naveo je Nedimović.

On je naveo da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa.

– Ne samo IPARD-a 2 nego IPARD-a 3 koji ugovaramo i koji će do kraja decembra biti potpisan. Novih 280 mil EUR koje će ući u Srbiju za poljoprivrednike, za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objekata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture. To ćemo imati prvi put u IPARD-u 3 – rekao je Nedimović.

Kako kaže, sada će biti omogućeno da se onom licu kome se odbore IPARD sredstva uplati prvo avans od 50%, a na kraju realizacije investiicje još 50%.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

– Ovim postižemo dva efekta, prvi je da ubrzavamo sistem investitranja i pomažemo poljoprivrednom proizvođaču da lakše uđe u IPARD, a s druge strane da brže realizujemo sredstva – rekao je Nedimović.

Izvor: Tanjug i eKapija

Ostavite komentar