Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%.
Medjutim to zavisi od gubitka vode iz organizma koji je izraženiji u toplom, letnjem i sušnom periodu godine.
ČITAJTE I: Proizvodnja hrane u svetu ugrožena zbog uništavanja pašnjaka
Kada se goveda nalaze na paši pod velikim su uticajem sunčevog zračenja i visoke toplote. Zato je poželjno da visok sadržaj vode u zelenoj masi bude zastupljen u što dužem periodu njegove upotrebe.
Poznato je da odrasla goveda konzumiraju i do 100 kg zelene mase na dan, što predstavlja unos od priblišno 90 l vode u organizam. Meutim , dnevne potrebe u vodi tokom leta dostižu i do 180 litara što obavezuje farmera da obezbedi odgovarajuće načine za snabdevanje vodom.
Podrazumeva se da izvoriršta vode trebaju da budu stalno dostupni grlima na paši. Neophodno je obezbediti prirodni i veštački zaklon od direktnog uticaja sunčeve svetlosti na pašnjaku, da bi se omogućilo bolje odavanje toplote, uz smanjenje gubitka vode iz organizma.
Bez obzira na način držanja stoke i realna rešenja u ishrani potrebno je obezbediti kvalitetno, ispravno i pravovremeno snabdevanje vodom. Ovo podrzumeva da sistemi za vodosnabdevanje moraju na osnovu procenjenih potreba držanog zapata da obezbede odgovarajuće količine vode. Osim toga voda mora biti hemijski i bakteriološki ispravna.
Stoka se u toplom i sušnom periodu godine mora snabdevati optimalnim količinama mineralnih materija, što upućuje da nije dovoljna samo ona količina koja se unese putem premiksa kroz redovne obroke. Razlog je intenzivno odavanje hranljivih -mineralnih materija kroz znoj.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
Za ovu priliku najprikladnije za upotrebu su takozvane blok -lizalice koje grla mogu da koriste po volji.
Piše: Dragoljub Krajnović, PSSS Beograd