Potrebe krava za vodom u periodu visokih letnjih temperatura

 

Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%.

Medjutim to zavisi od gubitka vode iz organizma koji je izraženiji u toplom, letnjem i sušnom periodu godine.

 

ČITAJTE I: Proizvodnja hrane u svetu ugrožena zbog uništavanja pašnjaka

 

 

Kada se goveda nalaze na paši pod velikim su uticajem sunčevog zračenja i visoke toplote. Zato je poželjno da visok sadržaj vode u zelenoj masi bude zastupljen u što dužem  periodu njegove upotrebe.

Foto: Pixabay

Poznato je da odrasla goveda konzumiraju i do 100 kg zelene mase na dan, što predstavlja unos od priblišno 90 l vode u organizam. Meutim , dnevne potrebe u vodi tokom leta  dostižu i do 180 litara što obavezuje farmera da obezbedi odgovarajuće načine za snabdevanje vodom.

Podrazumeva se da izvoriršta vode trebaju da budu stalno dostupni grlima na paši. Neophodno je obezbediti prirodni i veštački zaklon od direktnog uticaja sunčeve svetlosti na pašnjaku, da bi se omogućilo bolje odavanje toplote, uz smanjenje gubitka vode iz organizma.

Foto: Pixabay

Bez obzira na način držanja stoke i realna rešenja u ishrani potrebno je obezbediti kvalitetno, ispravno  i pravovremeno snabdevanje  vodom. Ovo podrzumeva da sistemi za vodosnabdevanje moraju na osnovu procenjenih potreba držanog zapata da obezbede odgovarajuće količine vode. Osim toga voda mora biti hemijski i  bakteriološki ispravna.

Foto: Agroportal.rs

Stoka se u toplom i sušnom  periodu godine mora snabdevati optimalnim količinama  mineralnih materija, što upućuje da nije dovoljna samo ona količina koja se unese putem premiksa kroz redovne obroke. Razlog je intenzivno odavanje hranljivih -mineralnih materija kroz znoj.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Za ovu priliku najprikladnije za upotrebu su takozvane blok -lizalice koje grla mogu da koriste po volji.

Piše: Dragoljub Krajnović, PSSS Beograd