Poziv pčelarima da popune globalnu anketu o uginućima pčela

 

Kao i prethodnih godina, COLOSS anketa o gubicima pčelinjih zajednica se sprovodi i ove. Što bude bolji odziv, to će rezultati biti realniji, prenosi sajt Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Rezultati anketa iz prethodnih godina sumarno su objavljeni i u časopisu „Srpski pčelar“, u tekstu: rezultati praćenja zimskih gubitaka pčelinjih zajednica u Srbiji tokom prethodne tri sezone (2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019) putem COLOSS ankete.

 

 

ČITAJTE I: U fazi cvetanja voća zabranjena primena insekticida

 

 

COLOSS je međunarodno udruženje istraživača (naučnika) koji se bave pčelama i profesionalaca čiji je posao direktno vezan za rešavanje problema u pčelarstvu i koji naučna saznanja značajna za pčelarstvo prenose pčelarima. Prilikom osnivanja COLOSS udruženja osnovni cilj bio je da se utvrde uzroci povećanih gubitaka pčelinjih društava širom sveta i da se na osnovu dobijenih podataka pomogne pčelarima u nalaženju rešenja za probleme sa kojima se suočavaju.

Kako je broj članova udruženja rastao, povećavao se i broj ciljeva i zadataka koji su usvajani od strane rukovodstva i aktivnih predstavnika svih zemalja članica. Aktivni predstavnici su oni koji se dobrovoljno angažuju i preduzimaju obaveze na sastancima koji se održavaju više puta godišnje. Za našu zemlju je to prof. dr Jevrosima Stevanović sa Fakulteta veterinarske medicine.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Trenutno, COLOSS udruženje ima 1080 članova iz 95 država.

Ostavite komentar