KITE DOO: U centru u Čeneju nove tehnologije sve dostupnije poljoprivrednicima

 

Svoje poslovanje predstavništvo Kite d.o.o. donedavno je obavljalo u zakupljenom prostoru u Novom Sadu, a od ponedeljka 13. juna, ono je nastavljeno u Čeneju, u novoizgrađenom objetu u sopstvenom vlasništvu.

 

 

ČITAJTE I: Sremska Mitrovica: Otvoren Logističko-servisni centar Kite DOO

 

 

 

Distributivno-logistički centar na ovoj lokaciji koji se prostire na površini od jednog hektara i obuhvata upravnu zgradu, kancelarijski i izložbeni prostor, radionicu, edukativni centar , magacine i otvoreni prostor za skladištenje mašina, svečano je otvorio  Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i čelnicima Kite Zrt.

Svečano otvoreno novo sedošte KITE DOO u Čeneju

Stvara se novi svetski poredak – energenti i hrana najznačajniji

Sijarto je ovom prilikom naglasio da živimo u zloglasnom i teškom vremenu u kojem su Srbija i Mađarska stišnjene između Zapada i Istoka i ponovo moraju da se suočavamo sa istorijskim izazovima.

-Niko ne može da nasluti kada će se završiti rat između Rusije i Ukrajine, našeg suseda, ali savim je jasno da je tim ratom započela nova era kako u političkom tako i u ekonomskom smislu. Pred našim očima stvara se novi svetski poredak koji će odrediti odnos između Zapada i Istoka što znači da ćemo morati da se odlučimo da li smo za nekadašnje dogme ili nova ideološka rešenja. Ranije smo podrazumevali da imamo dovoljno energenata i hrane. Međutim, ti osnovni postulati u pojedinim delovima sveta sada se dovode u pitanje. Naime, rusko-ukrajinski rat donosi i probleme u snabdevanju, rekao je Sijarto i podsetio  da je Rusija veliki izvoznik energenata, a sve više se govori o tome da ova zemlja zajedno sa Ukrajinom predstavlja najveće izvoznike prehrambenih proizvoda, izvoze više desetine miliona tona  žitarica u toku jedne godine ali, ta mogućnost eksporta danas se dovodi u pitanje.

Peter Sijarto: Proizvesti dovoljno hrane izazov je sa kojim se suočavamo

Prema njegovim rečima to su izazovi sa kojima se već suočavamo. Zbog toga stabilni odnosi, saradnja, prijateljstvo i strateško savezništvo sada sve više znače. To karakteriše odnose između Mađarske i Srbije. Dve zemlje su potpisale istorijski sporazum o najširoj i sveobuhvatnoj saradnji na osnovu kojeg se garantuje snabdevenost energentima Srbije za predstojeći zimski period.

Distributivno-logistički centar u Čeneju prostire na na jednom hektaru

-U Čeneju imamo realizivon veliki mađarski investicioni projekat na tlu Srbije kojim najviše dobijaju poljoprivreda, celokupan agrarni sektor, odnosno proizvodnja hrane. Ponosni smo na rezultate koje postiže mađarska poljoprivreda, a to je dva puta veća prozvodnja hrane od potreba Mađarske. Posebno nam je drago što možemo da, snabdevanjem hranom,  pomognemo i našim susedima. Odnose između Srbije i Mađarske možda najbolje opisuje činjenica da smo prošle godine zabeležili rast od 42 odsto trgovinske razmene, a to je oko 4 milirade evra i ne zaustavljamo se na tome, poručio je Sijarto.

Već u provom tromesečju ove godine ova razmena je udvostručena u odnosu na isti period lane, a to je na nivou celogodišnje spoljno-trgovinske razmene 2015. godine. Od ove sume, 300 miliona evra ostvareno je u oblasti agrara.

Sijerto: Investicija vredna 2,5 miliona evra, od čega je Mađarska agencija za razvoj izvoza -HEPA obezbedila 50% iznosa, doprinosi da damo odgovor na izazove novog svetskog poretka

Prema rečima ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta, ovome doprinosi i Kompanija Kite koja u svom napredovanju na međunarodnom tržištu, u Srbiji nakon pet godina rada, povećava svoju prisutnost i na taj način doprinosi modernizaciji poljoprivredne proizvodnje. Prodaja i servisiranje najmodernih poljoprivrednih mašina omogućena je u ovom logističkom centru. Investicija vredna 2,5 miliona evra, od čega je Mađarska agencija za razvoj izvoza -HEPA obezbedila 50% iznosa, doprinosi da damo odgovor na izazove novog svetskog poretka.

Kite d.o.o. –  iskorak naše poljoprivrede

Otvaranje treće poslovne jedinice kompanije Kite d.o.o u Srbiji je prema rečima predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, dokaz strateškog partnerstva između Mađarske i Srbije.

Ištvan Pastor: Naš agrar spreman je za inplementaciju novih tehnologija

– Radostan sam zbog ove investicije jer je ona tehnološki iskorak naše poljoprivrede. Radujem se što ljudi imaju mogućnost da raealizuju investiciju u Srbiji, a to je potvrda  da je naš agrar spreman za impelementaciju nove tehnologije, da se koriste tehnologije i da se teži modernizaciji, rekao je Ištvan Pastor.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je, između ostalog, da je razvoj neophodan deo savremene poljoprivrede.

-Misija Kompanije Kite je uvođenje najnovijih i najmodernijih tehnologija u agrar i na taj način ona razvija i podržava proizvodnju koja je rentabilna i ekološki ispravna. Ova misija se već 50-ak godina ostvaruje u Mađarskoj i svojevremeno smo sa istim namerama došli u Srbiju, rekao je ovom prilikom Levente Sabo, izvršni direktor KITE Zrt.

Levente Sabo: Nudimo rentabilnu i ekološki ispravnu poljoprivredu

Na jednom mestu obezbeđeni servis, dostupnost proizvoda, proaktivna podrška

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i regionalni teritorijalni menadžer kompanije John Deere u Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Miguel Laguenes Vega.

-Istinska je čast učestvovati u otvaranju jednog ovakvog sedišta kao što je ovo u Čeneju. Ovo je istorijski momenat za sve nas, novi početak, nove perspektive ne samo kompanije Kite nego i za buduće uspehe John Deere u ovom regionu, naglasio je Vega i dodao da je jedna od osnova uspeha u poslovanju kompanije John Deere da u državama radi sa najboljim kompanijama koje poseduju veliko znanje, poznaju tržišta i imaju razumevanje za potrebe i zahteve kupaca, odnosno strastveno rade u najboljem interesu poslovnih partnera.

Miguel Laguenes Vega: John Deere Smart Industrial, liderstvo u preciznoj poljoprivredi

Posvećenost u radu kompanije Kite d.o.o kako je reako Vega, vidi se u odnosu prema kupcima pri čemu je fokus obezbediti servis, dostupnost proizvoda, proaktivna podrška, a to je temelj saradnje i prvi aspekt u radu lider distributera. Na ovaj aspekt rada kompanije John Deere, objasnio je Miguel Vega, nadovezuju se Smart Industrial, liderstvo u preciznoj poljoprivredi.

Prave se porudžbine za isporuke posle Nove godine

-Kupci poljoprivrednih mašina koje na tržištu Srbije plasira naše preduzeće su srednja i veća poljoprivredna gazdinstva kao i preduzeća koja obrađuju više hiljada hektara. Ova grupa korisnika ima mogućnosti da nabavi novu poljoprivednu mehnaizaciju čemu je doprineo i rast cena poljoprivednih proizvoda, rekao je izvršni direktor kompanije Kite d.o.o mr Đorđe Mišković

Na pitanje novinara koliko dugo se čeka isporuka mehanizacije jer je zbog tržišne situacije evidentno otežana trgovinska razmena, Mišković je odgovorio da su kupci, u cilju zaštite svog kapitala, spremni da čekaju na isporuku mašina i godinu dana.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

– Kod nas je trenutno maksimlani rok isporuke 180 dana. Po pitanju rasta cena mehnanizacije na dan kada se poručuje mašina ta cena je zaštićena, „price protected“. Uz podršku OTP banke, kao i blagovremene porudžbine obezbeđen je lager mašina, ali i on je na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu rasprodat. Sada se prave porudžbine za isporuke koje će biti realizoavne posle Nove godine, objasnio je Mišković.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar