Preventivne mere u kontroli štetnih organizama u proizvodnji krompira

Pre sadnje krompira treba imati u vidu preventivne mere koje imaju za cilj kontrolu štetnih organizama i proizvodnju zdravog useva sa visokim prinosima. Iz Regionalnog centra PIS Vršac podsećaju na najvažnije preventivne mere koje se preporučuju proizvođačima.

1.Plodored – preporuka je da se krompir, iako dobro podnosi monokulturu u istoj ne gaji, zbog nagomilavanja inokuluma patogena i drugih štetnih organizama.Takođe se kao predusev ne preporučuju  kulture iz familije pomoćnica (Solanaceae) kao što su paradajz, plavi patlidžan, duvan jer imaju zajedničke bolesti i štetne insekte. Preporučuje se primena četvorogodišnjeg do petogodišnjeg plodoreda.

2.Sadnja deklarisanog semena – korišćenje zdravog sadnog materijala je jedna od najvažnijih mera u proizvodnji krompira. Nedeklarisan sadni materijal je najčešći put unosa virusa u usev.

3.Suzbijanje korova i lisnih vaši u toku vegetacije – ova mera ima za cilj sprečavanje prenosa virusa  u usev. Korovi kao domaćini lisnih vaši i virusa mogu biti rezervoar infekcionog potencijala a lisne vaši svojom ishranom na zaraženim biljnim delovima a potom na zdravim biljkama krompira prenose viruse. Krompir je domaćin većeg broja virusa koji značajno smanjuju prinos te su sve mere koje doprinose smanjenju njihovog  širenja jako značajne za proizvodnju ove gajene biljne vrste.

4.Zagrtanje bankova tokom vegetacije i navodnjavanje je jedna od najvažnijih mera koje imamo na raspolaganju u borbi protiv krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Ostavite komentar