Sanacija kanala za navodnjavanje Čačak-Parmenac vredna 5,7 mil EUR

Kanal za navodnjavanje Čačak – Parmenac, sa kog su se vodom snabdevala poljoprivredna zemljišta od Parmenca do Katrge, izgrađen je 1957. godine i zbog dotrajalosti nije u funkciji.

Sada se konačno krenulo sa njegovom rekonstrukcijom, a vrednost radova je 5,7 mil EUR, koji se finansira iz kreditnog aranžmana između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekat podrazumeva sanaciju i modernizaciju kanala za navodnjavanje od brane u Parmencu do Katrge u dužini od 24 kilometra, a ukupna dužina postojećeg kanala, koji će biti betoniran i u potpunosti saniran je 5.350 metara od Parmenca do kanala Moravac.

– Za potrebe distribucije vode od kanala kroz mrežu projektovane su četiri crpne stanice, do krajnjeg korisnika sistema vodosnadbevanja. Očišćen je ceo kanal od mulja,rastinja, smeća i zemlje kao i pojas oko samog kanala. Uradili oko kilometar servisne saobraćajnice duž kanalana delu kod kanala u Trbušanima. Završili smo 3.500 m distributivnog cevovoda od ugovorenih 10.855 metara – kazao je gradonačelnik Milun Todorović.

Ukupna dužina distributivne mreže je 10.885 metara, a biće ugrađene cevi različitih prečnika, kao i postavka 11 cevovoda i 175 hidrantskih jedinica.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar