Prijavljeno dve trećine pšenice za državne rezerve

 

Za prodaju državnim robnim rezervama do sada je prijavljeno 90.000 tona pšenice, a ostalo je prostora još za manje od trećine, rekla je za Tanjug TV Ana Jakšić sa Produktne berze.

 

 

 

ČITAJTE I: Ratari negiraju računicu ministra Nedimovića da na pšenici uzmu 700 evra po hektaru

 

 

 

Među onima koji su prijavili pšenicu da prodaju državi za 40 dinara po kilogramu sa PDV-om najviše je individualnih proizvođača i gazdinstava.

– Ta cena je neki sadašnji indikator, i deluje prihvatljivo. Robne rezerve je isplaćuju u roku od 15 dana po predaji pšenice – rekla je ona.

Dodala je da prednost pri državnoj kupovini imaju poljoprivredni proizvođači i podsetila da je minimum koji mogu da prijave 10 tona.

Iako se u žetvu ušlo sa većim prelaznim zalihama prethodnih godina mesta za skladištenje ima.

– Generalno kapaciteta kod skladištara ima za novi rod. Nadam se da će voditi računa da ne mešaju rodove pšenice da bi se izbegla zaraza – kazala je Jakšić.

Ona je dodala da je teško predvideti dalje kretanje cena pšenice.

– Može se očekivati da u budućem periodu dođe do jače cene. Trenutno je na Produktnoj berzi u fokusu otkup pšenice od strane Direkcije za robne rezerve – rekla je Jakšić.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Navela da region za sada nema toliko zahteva za uvoz pšenice iz Srbije iako je tradicionalno uvozno zavistan jer ukupno proizvede 1,5 miliona tona.

– Očekuje se da od avgusta krene ta izvozna tražnja. Zemlje regiona su najveći uvoznici naše pšenice i brašna, tražnja se može očekivati – zaključila je ona.

Ostavite komentar