Proizvodjači kupina: Monopolska komisija da ispita da li su otkupljivači oborili cenu dogovorom

 

Član Upravnog odbora Udruženja proizvodjača malina i kupina u Srbiji Zoran Stojanović pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina dogovorom, preko noći, oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu ili će blokirati hladnjače i puteve.

 

 

ČITAJTE I: Zašto je u srpskim malinjacima svake godine sve manje roda

 

 

-Vlasnici hladnjača do juče su otkupljivali kupine po ceni od 180 do 200 dinara po kilogramu, a juče su svi odjednom oborili cenu na 120 dinara. Sumnjamo da su se dogovorili i tražimo od Komisije za zaštitu konkurencije odmah ispita da li je napravljen monopolski dogovor, rekao je Stojanović za Betu.

Dodao je da će, ako državne institucije ništa ne učine, blokirati hladnjače i puteve.

On je rekao da je po ceni od 180-200 dinara otkupljeno oko pet odsto roda kupine koji je uprkos suši prosečan, a kvalitet dobar.

Otkupljivači kupina, po njegovoj oceni, zajedničkim delovanjem žele da povećaju enormnu zaradu, a dokaz za to je, kako je rekao, da su prošlogodišnji rod izvozili po ceni od 7,5 evra po kilogramu.

On je rekao da je u interesu države da njene institucije ispitaju da li ima monopolskog dogovora jer se izvozom ostvaruje devizni priliv.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Ako država ništa ne učini, kako je rekao Stojanović, destimulisaće proizvodnju kupina koja je inače u Srbiji smanjena sa zasada na 6.000 hektara na oko 1.500 hektara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Ostavite komentar