Prijepolje: Opština pomaže žene na selu

 

Opština Prijepolje raspisala je javni poziv za dodelu podsticaja za ekonomsko osnaživanje žena u oblasti ruralne ekonomije.

Ovo je samo jedna u nizu mera koje lokalna samouprava raspisuje u cilju ruralnog razvoja. Namenjena je mladim poljoprivrednicama, do 45 godina starosti, nosiocima poljoprivrednog gazdinstva koje je registrovano najkasnije do 1. juna ove godine.

– Ukupan budžet za ovu meru je 1.500.000.00 dinara , što znači da bi trebalo 10 najbolje rangiranih mladih poljoprivrednica da dobije po 150.00.00 dinara za nabavku nove opreme i mehanizacije u oblasti stočarstva, biljne proizvodnje i zaštite bilja, pčelarstva. Sve zavisi od njihovih potreba, ali izuzetno je širok spekat investicija – ističe Ifet Hamzić ispred Službe za poljoprivredu opštine Prijepolje.

Žene koje su koristile ova sredstva u poslednje dve godine nemaju pravo da konkurišu, dok žene koje su koristile sredstva lokalnog budžeta po nekom drugom osnovu, mogu konkurisati i biće adekvatno bodovane, objašnjava Hamzić.

 

ČITAJTE I: Do kraja godine još 1,5 miliona za prokupačke poljoprivrednike

 

 

– Nama je cilj da pronađemo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom , da ih pokušamo ekonomski osnažiti i dati početni impuls da postanu konkurentni na tržištu, naročito u oblasti povrtarstva i stočarstva da se za par godina registruju u APR i započnu sopstveni biznis u oblasti agrara – ističe Hamzić.

Obzirom da je maksimalni iznos podsticaja po ovom osnovu 150.000.00 dinara, ukoliko se radi o većoj investiciji, korisnice razliku uplaćuju sa svojih namenskih računa na račune dobavljača – pojašnjava Hamzić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 

Detaljnije informacije o konkursu zainteresovane poljoprivrednice mogu pronaći na sajtu opštine Prijepolje.

Izvor: GZS/PP Media

Foto: Pixabay

Ostavite komentar