Prikupljanje ambalažnog pesticidnog otpada

Poljoprivredna stručna služba „Sombor“, u saradnji s Gradom Somborom, i ove godine organizovaće akciju prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada.

U toku 2020. godine ambalažni otpad od pesticida koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji prikupljan je samo na području Grada Sombora.

U akciji je učestvovalo 53 poljoprivredna proizvođača i tri firme iz 13 naseljenih mesta, gradskih mesnih zajednica kao i salašarskih naselja.

Kako se navodi, tokom akcije prikupljeno je 4.891,15 kg ambalažnog otpada  od sredstava za zaštitu bilja.

Ako se zna da jedna prazna boca od pesticida ima oko 100 g, onda može da se kaže da je tokom akcije prikupljeno oko 48.000 boca.

Ova akcija za cilj ima da podigne svest poljoprivrednih proizvođača o zaštiti životne sredine. Sve prikupljene boce na ovaj način neće završiti na livadama, po kanalima i na otpadima, a sačuvaćemo vodu, vazduh i naše okruženje.

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada 2021. godine planira se za prvu nedelju juna, te ovom prilikom apelujemo na poljoprivredne proizvođače da budu strpljivi, da pravilno isperu ambalažu, sačuvaju je i donesu na mesto prikupljanja.

O početku akcije, tačnom vremenu i mestima prikupljanja, poljoprivredni proizvođači će biti blagovremeno obavešteni.

Izvor: Dnevnik

Ostavite komentar