Primer cirkularne ekonomije u praksi

 

Kako uskladiti ekonomski rast sa zaštitom životne sredine, imajući u vidu ograničenost prirodnih resursa koji su nam na raspolaganju?

Odgovor na ovo pitanje daje cirkularna ekonomija kao suprotnost preovlađujućem modelu koji se oslanja na princip „uzmi, iskoristi, baci“. U „kružnoj“ ekonomiji potencira se ponovna upotreba proizvoda i efikasnije korišćenje materijala i resursa.

 

 

ČITAJTE I: Na koji način pesticidi štete zdravlju ljudi, biljaka, životinja i zemljišta?

 

 

Kako navedeno izgleda u praksi vidi se u Nestlé fabrici koja je nedavno otvorena u Surčinu. Cirkularni model primenjen je već u izgradnji upotrebom izolacionih eko-panela od reciklirane ambalaže Nestlé supa i majoneza.

Foto: Pixabay

U modernom objektu proizvodiće se hrana na biljnoj bazi, koja se takođe uklapa u  model poslovanja koji dugoročno podržava dobrobit ljudi i planete. U pitanju je asortiman brenda GARDEN GOURMET koji prati trendove u ishrani, nudeći potrošačima nutritivno bogate obroke na bazi soje, pšenice i raznih vrsta povrća.

Fabrika koristi najsavremenije proizvodne tehnologije, obnovljivu energiju, upravljanje otpadom sa ciljem da se optimizuje efikasnost, a uticaj na životnu sredinu svede na minimum.

Nestlé je jedan od najambicioznijih lokalnih ciljeva – ,,Zero Waste to Landfill”  postigao 2019. godine, postavši tako kompanija sa prvom fabrikom u Srbiji koja je prestala da odlaže otpad na deponije, a ovaj cilj nastavlja da sledi i nova fabrika.

Takođe, kompanija je uložila u najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, te zahvaljujući ovom postrojenju otpadne vode iz proizvodnih procesa obe fabrike se prerađuju, vraćajući čistu vodu u srpsku prirodu. Napredni sistemi za tretman vode čuvaju ovaj dragoceni resurs u skladu sa održivim praksama, a struja koja se koristi dolazi iz obnovljivih izvora.

Foto: Nestle/Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočno evropsko tržište

Na ovaj način unapređuje se lokalna ekonomija i prehrambena industrija, i napreduje se ka globalnom cilju da se do 2050. godine dostigne nulte emisije gasova staklene bašte u svim poslovnim operacijama.

-Ponosni smo na naš brend GARDEN GOURMET koji odražava viziju kompanije Nestlé o održivoj proizvodnji hrane koja je dobra za ljude i planetu. Čvrsto verujemo da budućnost proizvodnje hrane leži u rukama onih kojima su prioritet održivost, inovativnost i principi cirkularne ekonomije, kaže Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočno evropsko tržište.

Foto: Nestle/Pogon u fabrici

Nova fabrika se prostire na 18.440 kvadratnih metara i zapošljava 220 ljudi. U pitanju je investicija od 80 miliona švajcarskih franaka, realizovana bez državnih subvencija, a daće značajan doprinos izvozu budući da je najveći deo proizvodnje namenjen evropskim zemljama.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Posebno je značajna i za domaće poljoprivrednike, jer Nestlé korišćenjem lokalnih sastojaka dodatno osnažuje lokalne proizvođače soje. Šireći svoj program regenerativne poljoprivrede u Srbiji, kompanija je 2022. godine uspostavila partnerstvo sa lokalnim dobavljačem sojinog proteina u Srbiji i njegovim poljoprivrednicima kako bi oni prešli na održivije poljoprivredne prakse.

U okviru globalnog projekta regenerativne poljoprivrede kompanije Nestlé, Srbija je postala regionalni pionir u primeni ovih praksi.

Izvor: Kompanija Nestle