Zbog nepovoljnih klimatskih uslova – tople zime, dugog, suvog i hladnog proleća i kišnog leta prinosi crvene začinske paprike u Vojvodini su ove godine podbacili za trideset do četrdeset odsto. Poseban problem za proizvođače je radna snaga, pošto proizvodnja podrazumeva dosta ručnog rada – po dva okopavanja i branja tokom jednog proizvodnog ciklusa, što iziskuje i velike troškove. A da bi se oni pokrili potrebno je ostvariti veliki prinos kako bi došli i do zarade.
-Paprika je ove godine podbacila na 90 odsto posejanih površina. Glavni razlog je mnogo kiše. Tako su i na našim njivama plodovi sitniji i manje ih ima. To znači da će rod biti prepolovljen. Ni kvalitet neće biti na vrhunskom nivou ali ne možemo da kažemo da smo njim nezadovoljni. Uz slabu bujnost biljaka ni plodovi se nisu razvili onako kako treba. Čim plod nije dovoljno razvijen on sadrži više semena i korena drška, a manje usve materije koja daje kvalitet i boju, kaže Toša Matić, direktor ZZ “Paprika” iz Martonoša.
Ipak, začinske paprike će biti dovoljno i za domaće i za inostrano tržište, a ni kvalitet neće izostati.