Priprema zemljišta i setva graška

 

Grašak uspeva na mnogim tipovima zemljišta,od lakih do težih. Najbolje uspeva na slabo kiselom,neutralnom i slabo alkalnom zemljištu (pH 6-8).Podvodna,zabarena i vrlo teška zemljišta nisu pogodna za proizvodnju graška.

Grašak treba uvrstiti u plodored u sistemu navodnjavanja. Može da se gaji posle paradajza,paprike,žitarica i industriskog bilja. On je odličan predusev i ne podnosi monokulturu. Osnovnu obadu treba obaviti u jesen. Strukturna i rastresita zemljišta treba orati na dubinu 25-30 cm,a zbijena i teška dublje,na 30-35 cm. Laka i ocedna zemljišta treba ostaviti u otvorenim brazdama,a teška zemljišta usitniti tanjiračom još sjeseni. Tako se omoguava rana priprema zemljišta za setvu na teškim tipovima zemljišta.

 

ČITAJTE I: EU: Zeleno svetlo za brže odobravanje biopesticida

 

 

Potrebe graška za đubrenjem su manja u poređenju sa drugim povrtarskim usevima. U zemljište umerene plodnosti unosi se 20-30 kg azota,60-80 kg P2O5 i 40-60 kg K2O po hektaru. Polovina fosfornog i kalijumovog đubriva zaorava se u jesen,a ostatak zajedno sa azotom u predsetvenoj pripremi. Predsetvena priprema počinje čim to vremenske prilike dozvole,u našim uslovima tokom marta. Rasturanje đubriva a zatim usitnjavanje setvenog sloja obavlja se tanjiranjem,drljanjem ili setvospremačem.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Grašak se seje odmah posle obavljene pripreme za setvu. Kasnije posejan daje po pravilu niže prinose. Kasna setva podbacuje u godinama kada u toku cvetanja i zametanja mahuna nastane period toplog i sušnog vremena. Izborom sorti različite dužine vegetacije i podešavanjem vremena setve produžuje se period berbe i sezona prerade graška. Grašak se seje na međurednom razmaku 12-20 cm a u redu 3-4 cm i na dubini 5 cm. Poznate sorte kod nas su:Visak,Gorostas,Galija,David,Golijat,Šumadinac.

Piše: dipl.ing.polj. Milosavljevič Zoran, PSSS Srbije

Ostavite komentar