Srednji Banat: Buja pšenica, a bujaju i korovi

 

Ratari iz srednjeg Banata pripremaju se za setvu prolećnih useva ali, posla ima i oko pšenice. U vom trenutku reč je o suzbijanju korova. O tome šta se dešava na žitnim poljima u ovom regionu, u kakvoj kondiciji su usevi i šta poljoprivrednicima valja činiti, priča Snežana Parađenović iz PSS Zrenjanin – Prognozno izveštajna služba RC Zrenjanin.

 

ČITAJTE I: Prisustvo zemljišnih štetočina remeti kvalitet prolećne setve

 

Kako ona kaže, usevi ozimih strnih žita nalaze se u fenološkoj fazi intenzivnog bokorenja, dobre kondicije i dobrog zdravstvenog stanja. Na biljkama su razvijena do 4-5 sekundarna stabala. Razlike u rokovima setve se polako izjednačavaju, razvijenije biljke u smislu velikog broja sekundarnih stabala i visine kod ranijih rokova ali i biljke iz kasnijih rokova setve ne zaostaju mnogo.

-Od oktobra meseca pa sve do sada imali smo vrlo povoljne meteorološke uslove za razvoj biljaka sa dobrim rasporedom padavina tokom zimskih meseci. Od 1.oktobra 2021 do 14. marta 2022. ukupno je palo 236 mm/m2  . Najviše padavina bilo je u novembru – 84,2 mm/m2, a najmanje u januaru 13,8 mm/m2, zabeleženo je na mernom mestu AMS lokalitet B.Karađorđevo, objašnjava Parađenovićeva.

Ona naglašava da temperature zemljišta i vazduha nisu imale veće oscilacije odnosno postepeno su se snižavale i nije bilo naglih padova temperature. Faza u kojoj su trenutno ozima strna žita je najotpornija faza prema niskim temperaturama, tako da usevima ne preti izmrzavanje.

-U proteklom periodu zabeležen je intenzitet biljnih bolesti tipa pegavosti – Septoria tritici  do 22%) i pepelnice – Erysiphe graminis do 5% ,veći procenat je na ranijim rokovima setve.  U usevima ječma dominira  mrežasta pegavost – Pyrenophora teres  24%  dok su pepelnica i sočivasta pegavost ječma manje prisutne: Erysiphe graminis 5%, Rhynchosporium secalis 10%, kaže Snežana.

Međutim na parcelama su, kako naglašava, dominantno prisutni korovi.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

-U ovoj vegetacionoj godini korovi su vrlo brojni, pre svega veronika, mišljakinja, gorušica i palamida. Preporuka proizvođačima je da čim vremenski uslovi dozvole , a tu se pre svega misli na rast temperatura, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije gajenim biljkama u potrošnji vode i hraniva, preporučuje Snežana Parađenović iz PSS Zrenjanin – Prognozno izveštajna služba RC Zrenjanin.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar