Prognoza pojave i razvoja štetnih organizama za ovu nedelju

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi u ovoj nedelji nas očekuju visoke temperature koje će uticati na razvoj štetnih organizama i pojedinih biljnih vrsta.

 

 

ČITAJTE I: Važne mere nege u voćnjacima

 

 

 

Prognoza za ovu nedelju:

1.Nastavak i intenziviranje polaganja jaja obične kruškine buve i primena mineralnih ulja

2.Bubrenje pupoljaka bresaka i nektarina kod najranijeg sortimenta i zaštita od pr. kovrdžavosti lista pred najavljene padavine bakarnim preparatima

3.Izlazak repičinih pipa sa mesta prezimljavanja i naseljavanje novih repičišta

Aktuelnosti u proizvodnji uljane repice

Usevi uljane repice se nalaze u različitim fazama razvoja listova (BBCH 16-19).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Vizuelnim pregledima registruje se prisustvo  odraslih jedinki male repičine pipe, u niskom intenzitetu napada. U toku je izlazak repičinih pipa sa mesta prezimljavanja i naseljavanje novih repičišta.

Suva trulež

Visoke temperature vazduha koje su prognoziraju u narednim danima iniciraće masovnije naseljavanje useva uljane repice repičinim pipama.

Vizuelnim pregledima useva registruje se i prisustvo simptoma suve truleži uljane repice. Simptomi navedenog oboljenja registruju se isključivo na najstarijem lišću koje se suši, odumire i propada.

Hemijske mere zaštite se još uvek ne preporučuju!

Aktivne rupe od poljskih glodara

VAŽNO: na repičištima se registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljski miš i poljska voluharica), u kategoriji niske do visoke brojnosti. Repičišta su pogodno stanište za njihovo razmnožavanje, prvenstveno zbog obilja hrane i biljnog pokrivača koji ih štiti od predatora a ujedno onemogućava i adekvatnu primenu rodenticida. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena registrovanih rodenticida u usevima uljane repice, pri čemu mamke obavezno treba zatrpati.

Izvor: Prognozno izveštajna služba zaštite bilja