Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj mogu da računaju na pomoć od 500 KM po hektaru

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će proizvođači pšenice za jesenju setvu na raspolaganju imati po 500 KM, odnosno 250 evra pomoći po hektaru, što je iznos veći nego lani.

 

 

ČITAJTE I: Suncokret se žanje, prinosi niži kao i sadržaj ulja, o ceni se i dalje polemiše

 

 

 

– Ranije su imali 400 KM, a sada je taj iznos povećan na 500 KM. Za proizvođače kukuruza pripremamo set mera i naredne godine očekujemo veći agrarni budžet, te mere za olakšice kod nabavke semena i povećane količine za regresirani dizel – rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Komentarišući štetu nastalu od suše, on je naglasio da postoje problemi na terenu, pogotovo u Semberiji, Lijevče polju, te delovima Posavine.

– Šteta je najviša na kukuruzu. Naša je procena, kada gledamo projektovani prinos od 6,8 do sedam tona kukuruza koji smo imali proletos, sada smo na nekih 4,5 do pet tona, što predstavlja nekih 30 odsto smanjenja prinosa višegodišnjeg proseka – kaže Pašalić.

On napominje da ima parcela koje su u potpunosti uništene, ali i ističe da Ministarstvo ne može proglasiti stanje elementarne nepogode jer nije zahvaćen veći deo Republike Srpske.

Kada je reč o zabrani izvoza peleta koja je na snazi, Pašalić je naglasio da prioritet mora da ima domaća potrošnja.

– Ne razumijem stav proizvođača peleta koji ne žele podmiriti potrebe domaćeg stanovništva. Razvoj ove situacije zavisi od njih i ukoliko omoguće da se naše stanovništvo snadbe peletom, dozvoliće se izvoz, a ako se to ne desi, bojim se da će ta mera možda biti i produžena – rekao je ministar poljoprivrede RS.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

On je podsetio da je dogovoreno da se na teritoriji Republike Srpske pusti 10.000 tona po ceni od 480 KM plus PDV po toni, te da Ministarstvo prati realizaciju tog dogovora.

Izvor: Agro TV

Foto: J.B.

Ostavite komentar