Proizvođačima za pšenicu nude 20 dinara – Da li će cena „preskočiti“ 25?

 

Žetva pšenice kasniće ove godine zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, pa su očekivanja da će kombajni ući u njive tek oko 10. jula.

Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Pšenica je u fazi nalivanja zrna i godi joj sadašnje klima, ni previše visoke dnevne temperature ni odviše hladne noći. Kišica koja je prekjuče i juče padala u nekim mestima, takođe je prijala pšenici.

Poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada Jozef Fokman kaže da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji lep izgled ozime kulture. I Fokman, kao i drugi ratari, osim što se nadaju dobrim prinosima, iščekuju i da kilogram novog roda pšenice bude skuplji nego lane, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine bilo i 25 dinara . Na Produktnoj berzi Novi Sad juče je kilogram prešnica sa minimum 11,5 proteina koštao 22,9 dinara bez PDV.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju na zeleno 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Ovaj analitičar kaže da bi kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu mogao da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od deset odsto u odnosu na lanjsku cenu tokom vršidbe.

Po rečima Galetina, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na koštanje kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

– Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrendicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su, čuvajući pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljuvača, na pšenici ostvarili lepu zaradu – naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatruju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a, mada, kako kaže predsednik saveza Nenad Manić, otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara. To je malo i ne treba je prodavati bez velike nužde. Tokom zime i posle pšenica je bila iznad 20 dinara, pa i 25 dinara. Očekujemo zato da kilogram nove pšenice neće biti ispod 24 dinara, a realno bi bilo da košta 28 dinara – naveo je Manić.

Izvor: Agrosmart

Foto: Agroportal – znanje je moć

Ostavite komentar