Prokupac – inspiracija za sladoledžije

Samo u ovoj godini nastala su dva sladoleda na bazi autohtone srspke crne sorte grožđa. Za jedan od njih odgovoran je poznati domaći poslastičar Veroljub Šobić, vlasnik cenjene Poslastičarnice iz beogradske ulice Maršala Birjuzova. Sladoled je pre nekoliko meseci specijalno kreiran za popularni beogradski splav-restoran Corso.

– U čast prokupca, zamolili smo Veroljuba da nam napravi sladoled od prokupca. Konkretno, u Nedelji prokupca, služen je preko čokoladnog braunija preko koga ide sos od aronije. To je jedna eksplozija u ustima, uz gutljaj bilo kog prokupca – kaže Stefan Mladenović, menadžer i somelijer splava Corso.

Za izradu ovog sladoleda korišćen je Baš Prokupac iz Podruma Janko, a kao i svi Veroljubovi sladoledi, i sladoled od prokupca pravi se tehnikom starom 30 godina koju ovaj nekrunisani kralj sladoleda vešto čuva u tajnosti još od kada je sa suprugom počeo da pravi ovu poslasticu tokom kriznih devedesetih godina.

Ovo nije prvi sladoled od ove autohtone sorte grožđa. U susret Danu prokupca, u radionici čuvene kuće sladoleda stvorili su, u saradnji sa vinarijom Doja, sladoled posvećen našoj vinskoj baštini.

Čuveni majstori sladoleda iz Crne ovce, u saradnji sa vinarijom Doja, napravili su prvi sladoled od prokupca! Sladoled je napravljen od maskarpone sira, vina i grožđa prokupca, uz još nekoliko tajnih sastojaka.

– Izvanrednog je ukusa. Radili smo sa timom Crne ovce nedeljama na ovome, pošto od grožđa i vina nije lako pogoditi ukus i teksturu vrhunskog sladoleda, a u Crnoj ovci ne prave kompromise. Konačno, došlo se do prave kombinacije sastojaka i tehnika, pa je sladoled ispao kremast, aromatičan i sladak taman koliko treba – kaže Mina Todić iz vinarije Doja.

Sladoled od prokupca premijerno je poslužen na Salonu prokupca, a plan je da uskoro uđe i u redovnu ponudu Crne ovce.

Izvor: Vino & fino

 

Ostavite komentar