Proređivanje plodova kajsije

 

U povoljnim klimatskim uslovima , u fazi cvetanja, kajsija obilno zameće, čak 70 – 80 odsto cvetova.

Obilno zametanje plodova kod kajsije može se negativno odraziti na krupnoću i kvalitet ploda, ujedno iscrpljuje i opterećuje voćku. Dovodi do neujednačenog sazrevanja, lomljenja grana i do slabog diferenciranja cvetnih pupoljaka. Sve ovo dovodi do alternativnog rađanja, posebno u voćnjacima bez navodnjavanja i ako ishrana nije izbalansirana.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita breskve i nekatrine

 

U uslovima kada je zametanje obilno, neophodno je raditi proredu plodova i tada ona ima svoju ekonnomsku isplativost – jer su posledice preobilne rodnosti veće od ulaganja u proređivanje.

Plodovi se uglavnom proređuju ručno. Odstranjuju se slabo razvijeni, dvojnici (blizanci), oštećeni i suviše zbijeni plodovi. Na mešovitim se ostavlja 5-8 plodova, na cvetnim grančicama 2-3, a na kiticama 1-2 ploda ili jednostavnije na jednogodišnjim prirastima razmak između plodova da bude 5-7 cm, a na kiticama se ostavljaju 2-3 ploda. U proređivanju plodova na mešovitim granama trebalo bi nastojati da plodovi koji ostaju budu na njoj spiralno raspoređeni, a ne svi na jednoj strani.

Optimalno vreme za proređivanje je kada plodovi budu veličine manjeg oraha, odnosno u fazi formiranja i početka očvršćavanja koštice. Posle zatvrdnjavanja koštice proređivanje plodova ne podstiče njihovu krupnoću.

Plodovi se kidaju rukom ili im se seku peteljke neposredno ispod osnove ploda.

Prilikom proređivanja treba voditi računa da se obezbedi dovoljna količina lisne mase za pravilnu ishranu plodova, otprilike 10-20 listova po jednom plodu.

Kod nas proređivanje plodova kajsije se retko primenjuje jer je ona tražena roba na tržištu, a i zahtevi potrošača su dosta skromniji nego kod drugog voća. Poslednjih godina se kajsija koristi za proizvodnju rakije (kajsijevače), tako da se praktično svi iskorišćavaju bez obzira na kvalitet.

Prilikom donošenja odluke da li ćemo raditi proredu treba imati u vidu sve posledice koje prerođevanje može da donese.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Može se raditi i hemijska proreda plodova kajsije, ali nema iskustava iz proizvodnih zasada, dobijeni rezultati su iz oglednih ispitivanja. Kod hemijskog proređivanja nije moguće u potpunosti predvideti efekte proređivanja jer u velikoj meri zavise od vremenskih prilika. Hemijsko sredstvo za proredjivanje plodova poput NAA – alfa naftil sirćete kiseline (‘Amidthin’) je jos uvek u fazi ispitivanja. Takođe, dobri rezultati u istraživačkom radu su ostvareni rastvorom Sevina – S 50 u koncentraciji od 0,1% u vreme cvetanja, kao i primenom morfaktina.

Piše: master voćarstva i vinogradarstva Radmila Koprivica, PSSS Beograd

Foto: Pixabay

Ostavite komentar