Protesti poljoprivrednika u celoj zemlji najavljeni za nedelju, 31. jul u 10 sati

 

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavila je da će u nedelju, 31. jula 2022. godine u 10 sati započeti kombinovani protest na celoj teritoriji Srbije.

Povod za protest je, kako kažu u Inicijativi, obaveštenje koje im  je telefonski stiglo iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tom prilikom im rečeno da ministar nije u mogućnosti da odgovori na njihova pitanja.

-Tako je pređena crvena linija i bez obzira na dalja postupanja ministarstva doneta je odluka da se protesti organizuju. Napominjem da  JAVNO ODBIJAMO PODRŠKU SVIH POLITIČKIH PARTIJA I POLITIČARA POJEDINAČNO, poručuje koordinator Mileta Bata Slankamenac.

 

 

ČITAJTE I: Adamović: Zabrana izvoza žitarica će nas dovesti do totalne propasti

 

 

 

Podsećanja radi,  Incijativa je resornom ministarstvu podnela zahteve za rešavanje problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici posle žetve.

Zahtevi su:

-Otkup pšenice po ceni od minimalno 45 dinara sa PDV-om,

-Oslobađanje akcize za dizel gorivo na benzinskim pumpama po 100 litara po hektaru,

-Povećanje podsticaja u stočarstvu uz isplate dospelih i izmirenja zaostalih dugova,

-Zaštita povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza

 -Direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je na sednici Vlade Republike Srbije doneta odluka o ukidanju mere zabrane izvoza pšenice i kukuruza. Takva odluka je doneta posle analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve.

Slobodan izvoz biće na snazi do početka jeseni, kada će biti izvršena nova procena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica, te u skladu sa tim i preduzeti dalji koraci.

Takođe, na sednici Vlade je doneta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu, navodi se u saopštenju.

Vest o ukidanju izvoznih kvota uticala je na povećanje aktivnosti na tržištu pšenice. U izveštaju za prošlu sedmicu Produktene berze u Novom Sadu i dalje su učesnici skoncentrisani na otkup pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve, a do petka 22.7.2022. godine ponuđeno je 108.000 tona. Na berzanskom tržištu, kako je nedelja odmicala, tražnja je rasla. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,50 do 37,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Statistički, pšenica beleži pad cene. Ponder za ovu nedelju iznosi 35,25 din/kg bez PDV-a, što je pad od 2,08%.

-Takođe po ovoj tački postavljeno je pitanje da li će moći da izvoze svi otkupljivači koji imaju izvozne dozvole, a ne samo privilegovani , ministar je rekao, citiram: “ BUKVALNO SVI “ kao i da neće biti kvota za IZVOZ . On je takođe kazao da će država naći rešenje(aparat) da sačuva dovoljne količine svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a da će trgovina biti potpuno liberalna, objašnjava Slankamenac.

On napominje da se oko drugog zahteva koji se odnosio na oslobađanje akcize za dizel gorivo na benzinskim pumpama po 100 litara po hektaru, vodila ozbiljna polemika i da se nije došlo do konkretnog dogovora.

-Ministru je predočeno da se  pojavilo ograničenje na 60litara, a on je tvrdio da za ovo nije znao.  Sem toga benzinske stanice NIS-a udaljene su više desetina kilometara od pojedinih poljoprivrednika, a nije dozvoljeno sipanje u posude nego isključivo u poljoprivredne mašine (traktore, kombajne…), kartice nisu izdate svim poljoprivrednicima te da NIKAKO ne mogu da sipaju povoljnije gorivo na NIS pumpama nego se dovijaju pozajmljujući kartice. Takođe smo rekli  da bi povoljnije gorivo trebalo da bude na svim pumpama, a ne samo na NIS-ovim. Ministar je odgovorio da država velikim delom učestvuje u vlasništvu NIS-a i da je za sada jedna moguća saradnja upravo sa njima, kaže Slankamenac.

Prema njegovim rečima tom prilikom ministru je skrenuta pažnja na rešenje problema plavog dizela u Hrvatskoj,  a ministar je obećao da će slično takvo rešenje biti i u Srbiji čim se formira novi parlament i nova vlada, te da ćemo ovakvo rešenje imati u sledećoj proizvodnog godini.

Takođe, skrenuta je pažnja da za koju nedelju počinje žetva suncoreta i soje, kao i da se bliži jesenja setva, te je neophodno pronaći reženje za problem dizela po hektaru u najkraćem mogućem roku na šta je ministar obećao da će Inicijativu za opstanak poljoprivrednika Srbije najkasnije za nedelju dana obavestiti o ovome kao i da će sa NIS-om pokušati da dogovori da se dnevne kvote, za koje je čuo od poljoprivrednika,  podignu na 100 litara dnevno po gazdinstvu.

-Kada govorimo o trećem zahtevu da se povećaju podsticaji u stočarstvu uz isplate dospelih i izmirenja zaostalih dugova, gogovoreno je da se premija za mleko vrati na 15 dinara po litru. Skrenuta je pažnja ministru da kada dođe do povećanja premija mlekare počinu da spuštaju cenu mleka. Usaglasili smo se da država mora naći rešenje da mlekare ovo radile i u budućnosti Za umatičene krave, tovna grla, svinje i ostale životinje sada nema prostora za podizanje subvencija do izbora nove vlade, ali, da će svakako biti povećanja u planiranju agrarnog budžeta za 2023. Što se tiče izmirenja zaostalih dugovanja ministar je da su ona izmirena u 97% slučajeva, te da jedan mali procenat nema kompletnu dokumentaciju, kaže Slankamenac.

On dodaje da je takođe skrenuta pažnja na  mašinski otkošćeno meso, na šta je minister naglasio da je uvoz ovakvog mesa zabranjen ali postoji mašinski separisano meso koje je dozvoljeno i u EU i čija je upotreba kod nas u prerađevinama usklađena sa standardima EU. Međutim, neophodna je pojačana kontrola prerađivača mesa u pridržavanju standarda, te da po analizi ministarstva cena žive vage svinja neće padati ispod 220 dinara po kilogramu, a čak se na jesen može očekivati i ozbiljnije povećanje cena.

Četvrti zahtev Inicijative za zaštitu poljoprivrednika Srbije odnosi se na zaštitu domaćih povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza i tom prilikom je rečeno da, konkretno, u Albaniji i Makedoniji svi sezonski voćarski i povrtarski plodovi stižu pre naših i da oštrim uvozom obaraju cene naših proizvoda. Kako kaže Slankamenac, ministar je predočio i predao nam odluku po kojoj se uvode sezonske stope carine na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda u visini od 20%. i koje se primenjuju od ove godine u većini slučajeva od proleća do kasne jeseni. Ova odluka se u većem delu ne odnosi na države članice EU zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

-Rekli smo da se npr. crni luk od proizvođača otkuplju je po ceni od 20 din za kilogram, a da je njegova cena u marketima danas 80 dinara i da u tom lancu neko dobro zarađuje. Takođe je polemisano da otkupljivači voća i povrća imaju problem sa povratom neprodate robe od strane velikih trgovinskih lanaca i da cenu toga plaćaju isključivo proizvođači i krajnji kupci. Ministar je rekao da mali povrtari kao i voćari moraju na neki način da se udruže i opreme se mašinama za pakovanje, kalibriranje i sl. kako bi bili konkurentniji na tržištu i da bi na taj način izbegli nakupce. Skrenuta je pažnja da će u ovom sektoru već na jesen doći do problema jer prerađivači nemaju dovoljno staklenih tegli jer paraćinska staklara zbog sprnih privatizacija već duži niz godina ne radi. Ministar je odgovorio da su u pregovorima za uvoz tegli za početak, kao i da intenzivno traju pregovori vezani za paraćinsku staklaru,  kaže Mileta Bata Slankamenac.

Peti zahtev odnosi se na direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene.

Kada je reč o mineralnom đubrivu, ministar je napomenuo da je pri kraju aranžman sa Iranom i da će azotno đubrivo sa svim troškovima, poljoprivrednike koštati maksimalno 700 evra po toni.

-Međutim ono što je za nas sada interesantno i što smo skrenuli pažnju ministru su tzv.mešana đubriva za jesenju setvu. O ovim đubrivima imamo obećanje da će nam sa konkretnim cenama i mogućnostima subvencionisanja obratiti za najkasnije nedelju dana! Napomenuli smo da bi zbog loše godine neophodno bilo da se poljoprivrednicima uplati jednokratna pomoć po hektaru, a na ovu konstataciju ministar je rekao da je on svakog dana na terenu i da situacija nije tako kritična u svim delovima Srbije ,moramo priznati na naše IZNENAĐENJE, kaže Slankamenac.

Prema njegovim rečima o direktnim davanjima po hektaru otvorila su se brojna pitanja i sva ona moraju biti sistemski rešavana. Nedimoviće je napomenuo da pre usvajanja bilo kakvih uredbi, zakona i drugih podzakonskih akata, pozivaju udruženja da se konsultuju sa njima, ali odziva nema.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Dogovoreno je da će članovi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije aktivno učestvovati na:

-Donošenju Zakona o poljoprivredi

-Planiranju agrarnog budžeta

-Načinu subvencionisanja

-I svih ostalih tema vezanih isključivo za agrar

-Ministru je jasno rečeno da se koncept subvencionisanja mora kompletno izmeniti. To znači da se budžet mora prilagoditi realnoj slici srpskog agrara i da se mala i srednja porodična poljoprivredna gazdinstva moraju sačuvati po svaku cenu, te da način subvencionisanja mora ići srazmerno NAJMANJIMA NAJVIŠE po hektaru , grlu, piletu, voćki…. itd, a NAJVEĆIMA NAJMANJE. Samo je to rešenje gde čuvamo INDIVIDUALNA POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA kao nosioce DOMAĆINSKOG SRPSKOG AGRARA!!!

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs i Pixabay

 

Ostavite komentar