Rastu cene ratarskih kultura, ali rastu i cene repromaterijala

 

Rast cena mineralnih đubriva, novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na novosadskoj robnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 6.790 tona robe (+30,13%), čija je finansijska vrednost iznosila 321.425.200,00 dinara (+72,68%).

Soja tražena, cena i dalje raste

Na tržištu soje, za razliku od prethodnog perioda gde je bilo malo operativne robe usled odlaganja prodavaca, što je uticalo na kontinuiran rast cene, protekle nedelje primetna je izraženija ponuda ove uljarice. Ranije, uglavnom, takva situacija je dovodila do negativnog cenovnog trenda i povlačenja kupaca. Bez obzira na ovakvu okolnost, nije jenjavala tražnja od domaćih prerađivača i trgovaca, što je dovelo do rasta cene od 4,11%. Berzanski ugovori na FCA su zaključeni u cenovnom opsegu od 78,00 do 80,00 din/kg bez PDV-a, odnosno 80,50 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 79,80 din/kg bez PDV-a.

Pojačana potražnja za kukuruzom

Žetva kukuruza koja je bila prekinuta usled loših vremenskih prilika, očekujemo da se intenzivnije nastavi tokom narednih dana. Pojačana potražnja za ovom žitaricom je i dalje prisutna. Ponuda većih količina izostaje. Kupoprodajni ugovori na FCA, za promptnu isporuku, su zaključeni u širokom cenovnom rasponu od 26,20 do 27,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 26,70 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,27%. Ono što je bitno istaći, jeste, da se pojavljuje problem sa kvalitetom zrna. Uglavnom je povećan procenat defektnih zrna. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci.

Novi cenovni maksimum pšenice

Pšenica je zabeležila novi cenovni maksimum. Početkom nedelje, trgovanje je bilo na cenovnom nivou od 29,00 do 29,50 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ugovori na paritetu CPT su zaključeni po ceni od 31,10 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 29,11 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,15%. Osim na domaćem tržištu, ovakav cenovni trend je korelativan sa referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Iako je u vreme setve hlebnog zrna dobra cena, ovogodišnja setva pšenice je mnogo skuplja od lanjske usled rasta cena repromaterijala i mineralnih đubriva.

Najveći rast cena je kod mineralnih đubriva. Na evropskom i svetskom tržištu,  skok cena nafte i gasa potresa tržišnu ravnotežu, sa strahovima oko snabdevanja. Cene neprekidno rastu, što se odrazilo i na domaće tržište. Ugovori za NPK 15:15:15, 25/1, su zaključeni po ceni od 62,30 na FCA do 62,90 din/kg na paritetu CPT, dok se NPK 16:16.16, 25/1, trgovalo po ceni od 64,65 din/kg bez PDV-a. UREA, pakovanje 25/1, na paritetu CPT je prodata na cenovnom nivou od 93,45 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene su praćene na dnevnom nivou.

Verica Popov, broker Produktne berze

Ostavite komentar