Ratari sve zainteresovaniji za uljanu repicu

 

Uljana repica je veoma perspektivna biljna vrsta. To je uljarica koju proizvode dobro organizovani poljoprivrednici sa preciznom mehanizacijom.

Kakvo je stanje useva i koliki se očekuju prinosi ove godine, saopštila nam je stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Ana Marjanović Jeromela.

 

 

ČITAJTE I: Istorijski maksimum cene uljane repice – 1.000e/t

 

 

-Uljana repica se sada nalatzi na samom početku cvetanja. Usevi su vrlo šaroliki s obzirom i na takvo veme u toku protekle setve. Uljana repica je dočekala period cvetanja u dosta dobroj kondiciji.

Prisutna su i dva problema rekla je sagovornica: suša koja tokom zime oghraničlila sve useve pa i uljanu repicu, i pojava insekata koja se pojavljivala i povlačila zavisno od kretanja temperatura.

U narednom periodu nas čeka aktivnost repičinog sjajnika protiv koga treba reagovati insekticidima pre cvetanja. Upotreba insekticida kada počne cvetanje je da podsetimo zabranjena.

-Takođe treba kontaktirati pčelare u blizini da ne bi došlo do pomora pčela, upozorava Jeromela.

Ovu vegetacionu sezonu inače karakteriše dug period setve i neujednačeno nicanje na pojedinim parcelama.

-Ja prognoziram da će prinosi biti dobri bez obzira na potencijalno kritičan period koji predstoji a to je rast kulture, cvetanje i formiranje nalivanja semena. Ako nas održi prolećna vlaga i ne bude vremenskih nepogoda, imaćemo dobre prinose.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za ovu kulturu raste a dokaz ove tvrdnje su površine koje su porasle za gotovo trećinu pa sada imamo nešto preko 29 hiljada hektara pod ovom kulturom. Tome doprinosi i dobra cena u otkupu.

 

 

Ostavite komentar