Reciklažno ostrvo, ekologija i nauka…

 

Centralna tema Sajma ekologije je podizanje svesti o primarnoj  selekciji otpada, a na Novosadskom sajmu, kod Teretnog ulaza 1, formirano je Reciklažno ostrvo, na koje će građani moći da donesu i odlože određene vrste otpada.

Tokom sajamske manifestacije prikupljaće se otpad koji se gotovo svakodnevno nađe u domaćinstvima, a ovo je prilika da se on pravilno odloži i na taj način građanima približi izgled pravog reciklažnog dvorišta, čija se izgradnja u Novom Sadu planira.

 

 

ČITAJTE I: 100 godina lovstva u Vojvodini

 

 

 

Za građane koji donesu otpad pripremljena je ulaznica za ovu priredbu, a da bi je dobili, potrebno je da na teretnom ulazu 1 prikažu 10 kilograma hartije ili litar korišćenog jestivog ulja, 30 čepova, pet limenki, pet plastičnih flaša, dve gume, pet staklenih flaša ili po jedan komad električnog, elektronskog i kabastog otpada.

Recikleri su obezbedili dodatne prigodne poklone za posetioce koji na pravilan način odlažu otpad. Tako se nakon obilaska izložbenih štandova kući može otići sa sadnicom cveća, drveta, jestivim uljem ili nekim od niza drugih poklona.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada, pored brojnih edukativnih sadržaja za najmlađe. V. d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković, v. d. načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine kaže da je nastup na Sajmu ekologije iskorišćen za prezentaciju 12 istraživačkih i razvojnih projekata sufinansiranih u okviru konkursa iz oblasti zaštite životne sredine, a na temu upravljanja otpadom.

– Za istraživačke i razvojne projekte koje podržava Gradska uprava za zaštitu životne sredine ove godine je izdvojeno 30.000.000 dinara. Birali smo projekte koji nam omogućavaju izbor najadekvatnijih mera i donošenje najpovoljnijih odluka u oblasti zaštite životne sredine – objašnjava Brankovićeva.

Saradnja s naučnim i stručnim institucijama, kako kaže, od izuzetnog je značaja za Gradsku upravu za zaštitu životne sredine, jer donošenje odluka i preduzimanje mera mora da se bazira na stručnim i naučnim principima, do kojih se došlo istraživanjima.

 

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine građani mogu da se informišu o uslovima konkursa namenjenih podizanju energetske efikasnosti. Dragica Branković ističe da su Novosađani veoma zainteresovani za taj projekat i najavljuje nove konkurse za ugradnju solarnih panela i obnovu fasade na zgradama.

Ostavite komentar