RHMZ: Avgust topliji od proseka, nastavak leta u prvoj polovini septembra

 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u najnovijoj sezonskoj prognozi najavio je da će avgust biti topliji i prosečno vlažan sa toplotnim talasima, dok se u prvoj polovini septembra nastavlja kasno leto.

 

-Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ-a.

 

 

ČITAJTE I: Ekonomske posledice klimatskih promena

 

 

 

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19 stepeni.

-Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7 stepeni, stoji na sajtu RHMZ.

RHMZ navodi i da će mesečna suma padavina tokom avgusta biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Sepetmbar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Zapadnoj Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlji septembar, dok će nastavak kasnog leta biti u prvoj polovini septembra.

-Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24 stepena, piše RHMZ.

Dodaje i da će u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan. Miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1 stepen Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.9 stepeni, stoji na sajtu RHMZ.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm, zaključuje se u objavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Izvor: Sputnik

Foto: Pixabay