Rukola je samonikla mediteranska biljka iz porodice kupusnjača.U zadnje vreme je stekla veliku popularnost kod nas kao hranljiva i lekovita biljka.
Bogata je vitaminima A, K, C, folatima, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, ima veliku gustinu hranljivih materija. Sadrži antioksidanse, pa tako pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšanju metabolizama i jačanju imunološkog sistema, suzbija patogene mikroorganizme.
ČITAJTE I: Upoznajmo čičoku, namirnicu odličnu za dijabetičare
Rukola se može gajiti cele godine od ranog proleća do kasne jeseni, a u zatvorenom prostoru i u toku zime. Seje se suksesivno i brzo pristiže za berbu, za 40 dana. Dobro uspeva na svetlu, ali je tolerantna na hlad.
Kada su visoke temperature potrebno je napraviti senku jer će listovi imati loš ukus. Otporna je na mraz i voli hladno vreme.
Najbolje uspeva na peskovitom zemljištu koje zadržava vlagu i gde je Ph neutralan. Ima veće potrebe za kalijumom – potrebno je oko 100-120kg/ha K, 60-80kg/ha N i 60-80-kg/ha P. Đubrenje je potrebno obaviti najmanje tri nedelje pre setve kako bi imalo dovoljno vremena da se raspadne. Dobre su joj predkulture paradajz, krompir i bundeva.
Rukola ima sitno seme, proizvodi se direktnom setvom tako da je neophodno da predsetvena priprema zemljišta bude kvalitetna.
Setva se može obavljati u redove, a može se sejati na celoj površini. Dubina setve je od 0.6 do 1cm, ako se seje u redove razmak može biti od 15-30cm, a između biljaka u redu 5-10cm. Rukola je zahtevna prema vodi. Za 1ha potrebno je 1.5 do 2 kg semena..
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
Nega rukole se sastoji od uništavanja korova i navodnjavanja. Ukoliko nema dovoljno vlage može doći do prevremenog cvetanja pa lišće postaje gorko.
Berba se obavlja rezanjem listova. Listovi se režu na dnu a manji na vrhu se ostavljaju da se razviju. Dužina listova može biti do 20cm. Prinos lista rukole može biti od 20 do 25t/ha.
Piše: Valentina Kovačević, PSSS Srbija