Ruselija cvetovima veseli tokom cele godine

 

Ruselija je biljka iz porodice Scrophulariaceae. Potiče iz Meksika. Prijaju joj temperature iznad 25 stepeni C.

Ima vrlo malo lišća, igličastog oblika, ili ga uopšte nema, što joj daje prednost da može izdržati celodnevno prženje na jakom suncu. Ima izrazito duge tanke grančice. Može izrasti otprilike 1,5 m u dužinu, a isto toliko u visinu. Prirodno pada prema dole tako da ju je vrlo lepo videti u visećoj žardinjeri. Nakon određenog vremena pošto ima intezivan rast, poprima izgled žalosne vrbe. Cveta gotovo celu godinu osim ako se nalazi na hladnijem mestu.

 

ČITAJTE I: Kako od prodaje cveća napraviti dobar biznis

 

Ruselija se razmnožava reznicama grančica kao i većina biljaka. Neprekidno cveta koralno crvenim i kremasto belim cvjetićima – trubicama koje su duge oko 2 cm.

Cveta gotovo celu godinu osim ako se nalazi na hladnijem mestu. Kako raste, biljku postupno treba presađivati u veću saksiju do prečnika maksimalno 20 cm za prvu godinu. Sledeće godine može se staviti u veliku saksiju od 50 cm prečnika, koja bi trebalo da bude dovoljno velika za sve naredne godine njenog života. Obavezno je treba smestiti na sunčanu poziciju ili polusenku. Ruselija mora imati minimalno 3 sata punog sunca dnevno. Zalivanje je svakodnevno.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Prihranjivati obavezno jednom nedeljno. U letnjem periodu đubrivima za pospešivanje cvetanja, znači s većom koncentracijom fosfora i kalijuma i mikroelemenata. Ruselija se razmnožava reznicama grančica kao i većina biljaka. Neprekidno cveta koralno crvenim i kremasto belim cvetićima – trubicama koje su duge oko 2 cm. Kada su pojedine grane iscvetale, treba ih odrezati, ne bi li podstakli biljku na ponovni rast i cvetanje. Biljka je višegodišnja, ne podnosi mraz. Za vreme mirovanja ili slabijeg rasta može se dogoditi da pojedine grančice pocrne i zasuše. Takve grane jednostavno treba odstraniti makazama.

Izvor: Domaćinska kuća

Foto: Casa de las Flores – Kuća cveća

 

 

Ostavite komentar