Rusija Srbiji odobrili izvoz bez carina u Evroazijsku ekonomsku uniju

Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Kako prenose agencije, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona „O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica, sa jedne strane, i Srbije, sa druge strane“ i da ga prosledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Agencija Tas podseća da je Srbija potpisala sporazum o formiranju bezcarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine. Potrebno je da ugovor ratifikuju sve države članice EAEU. On će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju, piše Sputnjik.

Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana. Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka…

Prema sporazumu koji je potpisan, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije. Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EAEU.

Godišnja robna razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije, 2018. godine bila je 3,4 milijarde dolara, iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Evroazijska ekonomska unija osnovana je 1. januara 2015. godine na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina. Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svetskog BDP-a, dok je nezaposlenost 5,4 procenta.

Ostavite komentar