SAD odobrio prodaju mesa uzgojenog u laboratoriji

 

Sjedinjene Američke Države su druga zemlja na svetu, nakon Singapura, koja dopušta prodaju mesa uzgojenog u laboratoriji.

Dve kompanije, Upside Foods i Good Meat, saopštile su da su dobile konačno odobrenje Ministarstva poljoprivrede SAD-a za prodaju mesa uzgojenog u laboratoriji, čime je otvoren put prvoj prodaji tog proizvoda u zemlji.

 

 

ČITAJTE I: Italija objavljuje rat hrani iz laboratorije

 

 

 

Reč je o prvim kompanijama koje su završile proces odobrenja za takozvano kultivirano meso koje se dobija iz uzorka ćelija stoke koje se zatim hrane i uzgajaju u čeličnim bačvama. Agencija za hranu i lekove (FDA) već je utvrdila da je hrana sigurna za konzumaciju.

S ovim odobrenjem, Sjedinjene Američke Države postaće druga zemlja, nakon Singapura, koja dopušta prodaju kultiviranog mesa.

-Ovo je ostvarenje sna. Označava novu eru, rekla je Uma Valeti, izvršna direktorica kompanije Upside za Reuters.

Ove dve kompanije, koje proizvode kultiviranu piletinu, svoje proizvode planiraju prvo posluživati u vrhunskim restoranima.

Kompanija Upside će svoju piletinu prvo posluživati u restoranu Bar Crenn u San Franciscu, koji je u vlasništvu kuvara Dominiquea Crenna, saopštila je kompanija. Good Meat će prvu seriju svoje piletine prodati grupaciji Jose Andres, koja je u vlasništvu humanitarca i kuvara, saopštila je ova kompanija.

 

Kompanije su navele da još uvijek utvrđuju tačan vremenski okvir kada će se njihovi proizvodi naći na tanjirima.

Kompanije koje se bave proizvodnjom kultiviranog mesa nadaju se da će njihovi proizvodi biti privlačna alternativa ljudima koji jedu meso i koji traže ekološki prihvatljiviju i humaniju opciju, a koji možda nisu zadovoljni vegetarijanskim proizvodima dostupnim na tržištu.

“Pravo meso, bez potrebe za klanjem životinja”

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a obrazložilo je korake u proizvodnji mesa uzgojenog u laboratoriji.

Prvo se uzimaju uzorci ćelija iz životinjskog tkiva, a nakon provere se uzgajaju kako bi se napravila banka ćelija za kasniju upotrebu. Ovaj proces uglavnom “trajno ne povređuje niti ubija životinju”.

Nakon toga se ćelije pohranjuju u kontrolisano okruženje – poput zatvorenih spremnika – gdje ih hranjive materija i drugi faktori podstiču na razmnožavanje.

Nakon rasta broja ćelija na milijarde ili hiljade milijardi, u kontrolisano okruženje dodaje se više faktora koji ćelijama omogućavaju da se diferenciraju u tipove i “poprime karakteristike ćelija mišića, masnoće ili vezivnog tkiva”.

Kada ćelije poprime željene karakteristike mogu se uzeti iz kontrolisanog okruženja, preraditi te pakovati poput konvencionalne hrane. Kompanija Upside Foods je na svojoj web-stranici proces uporedila sa “kuvanjem piva”, naglašavajući da oni proizvode pravo meso, bez potrebe za klanjem životinja.

Proizvodnja govedine odgovorna je za oko 40 posto svetske deforestacije, prema podacima Our World in Data, dok Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a navodi da stočarska proizvodnja stvara 14,5 posto svetskih emisija stakleničkih gasova.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

 

Dok ovo meso ne bude koštalo i ne bude imalo isti ukus kao tradicionalno meso, “ostat će niša”, rekao je Bruce Friedrich, predsjednik Good Food Instituta za Associated Press.

Takođe, nekim ljudima ideja o mesu dobijenom iz ćelija deluje čudno. Anketa koju su nedavno proveli AP i NORC Center for Public Affairs Research pokazala je da je polovina odraslih Amerikanaca izjavila da je malo vjerovatno da će to isprobati.

Izvor: AL JAZEERA I AGENCIJE

Foto: GOOD Meat