Zaštita breskve i nekatrine od breskvinog smotavca, tripsa i truleži ploda

 

Na području Srbije proizvodni zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza sazrevanja ploda do završnih faza razvoja ploda. Berba ranog sortimenta je u toku.

Pregledima zasada bresaka i nektarina uočeno je prisustvo položenih jaja breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine, a započelo je i piljenje larvi.

 

 

ČITAJTE I: Vreme je za suzbijanje šljivinog smotavca

 

 

 

Preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje karence:

 

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA KARENCA
*Exirel cijantraniliprol  

0,075-0,1%

7 dana
Coragen 20 SC, Inector 20 SC hlorantraniliprol 0,016-0,02 l/ha 14 dana
Zakon hlorantraniliprol 200-300 ml/ha 14 dana

 

* u pojedinim zasadima uočeno je prisustvo tripsa. Ukoliko se pregledom registruje prisustvo ovih štetočina preporučuje se primena insekticida Exirel koji će delovati i na tripsa.

Video materijal o načinu utvrđivanja prisustva kalifornijskog cvetnog tripsa u usevima i zasadima možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na ovom LINKU.

U fazama sazrevanja plodovi bresaka i nektarina su osetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži ploda (Monilinia spp.). U zasadima se uočavaju prisutni plodovi sa simptomima truleži kao posledica veoma povoljnih vremenskih uslova (česte padavine i povoljne temperature) za razvoj ovih patogena u prethodnom periodu. S obzirom da se, u zavisnosti od regiona od petka i subote najavljuju padavine, koje mogu stvoriti nove povoljne uslove za infekcije ovim patogenima, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

 

PREPARAT AKTIVNA MATERIJA DOZA KARENCA
Geoxe 50 WG fludioksonil 0,4-0,45 kg/ha 3 dana
Flux fludioksonil 1 l/ha 3 dana
Akord, Lira, Oligosan 25 EC tebukonazol 0,5 l/ha 7 dana
Embrelia 140 sc izopirazam+difenokonazol 0,1% 7 dana
Switch 62,5 wg ciprodinil+fludioksonil 0,08-0,1% 14 dana

 

Napomena: Svi navedeni štetni organizmi, pojedini tripsi, breskvin smotavac i pojedine vrste truleži iz roda Monilinia su u nekim zemljama gde se izvozi naše voće karantinske vrste, tako da svi koji su orijentisani ka izvozu treba da obrate posebnu pažnju na njihovo suzbijanje.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Važno: Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U zasadima bresaka i nektarina u kojima je breba u toku ili se ona očekuje u narednim danima nikako ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: PIS i Pixabay