Sadnice voća od 300 dinara, traže se kruške, dunje, kaki jabuke

Lepo jesenje vreme prilika je za sadnju voća, mada se ono može saditi podjednako i u proleće, i na plantažama i na okućnicama.

Cene sadnica zavise od voćne vrste, ali uglavnom se kreću od 300 dinara pa naviše. Za rasadnike jesen nije bila baš najbolja zbog kišnih novembarskih dana. Trebalo je, kažu, čekati dok se zemljište prosuši ili listovi na granama sadnica otpadnu, kako bi se lako vadile iz zemlje jer nikako to ne treba činiti na silu. Zato su bili pretrpani poslom. U kratkom roku trebalo je odgovoriti na mnobrojne porudžbine pa je bilo i kašnjenja u isporukama i odustajanja kupaca od već poručenog sadnog materijala. Domaće tržište, navode, uglavnom je dobro snabdevano za ovdašnje potrebe. Svaka sezona je karekteristična po nečemu, ali je cena voća ta koja određuje koje će se sadnice više kupovati.

 

 

ČITAJTE I: Za kvalitet unapred ugovarati sadni materijal

 

 

U Centru za rasadničarstvo u Šapcu Miloš Pavlović kaže da ove jeseni ide dobro prodaja sadnica krušaka, višanja i lešnika, a manje jabuka i šljiva.

– Za jabukama je tržište već prezasićeno, pošto se ova voćna vrsta u proteklih deceniju i po najviše sadila i na plantažama i na okućnicama. Dok je kod šljive neobično što se ove jeseni slabije kupuje jer je godina u pogledu cene bila dobra, i sveže i suve.

Atila iz rasadnika “Purgel” u Kanjiži dodaje da se na severu zemlje teško mogu prodati sadnice kajsija jer zbog mraza u niziji izmrzavaju i teško ih je zapatiti: On kaže da opada potražnja za oblačinskim višnjama, koje su se lane više kupovale, ali i da u ravnici raste potražnja za dunjama.

– Verovatno što je na ovom podneblju dunja od davnina bila prisutna u voćnjacima i okućnicama i sada, posle nekoliko decenija zapostavljenosti, ponovo dobija svoje mesto – kaže Purgel. – Od dunje se u preradi dobija rakija, i sok, i pekmez, i kompot i dobro poznata u domaćinstvima poslastica kitnikez, pa navedene prerađevine i ukućnoj i industrijskoj preradi doprinose da sadnice dunja budu sve traženije.

Po rečima Vladislava Ševara iz rasadnika “Ševar”, cena voća određuje kupovinu sadnog materijala, a pošto su maline i kupine ove godine imale odličnu cenu u rasdnika “Ševar” te sadnice su i najtraženije. Za ostale voćne vrste potražnja je uobičajena kao i svake godine.

– Za hobiste koji vole da u okućnici imaju voće retko zastupljeno na ovim prostorima, ove sezone najinteresantnija je bila japanska jabuka kaki, koja može da izdrži temperaturu i ispod 20 stepeni – kaže Vladislav Ševar i dodaje da se ova vrsta jabuka počinje širiti i na većim površinama jer za sada dva voćnjaka u širem delu zemlje imaju 200 do 300 kaki jabuke.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 
 

Sadnice kupovati s deklaracijom

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin kaže da se prednosti jesenje sadnje ogledaju u tome što se biljke bolje primaju, tokom zime obrazuje jači korenov sistem pa samim tim i brže rastu u prvim godinama razvoja.

– Voće se tokom jeseni može saditi sve dok se temperatura ne spusti ispod nule, dok zemlja nije zamrznuta. Za sadnju nije dobro kada je zemlja suviše vlažna. Pre polaganja sadnica u zemlju površinu treba pripremiti, a to podrazumeva čišćenje i ravnanja zemljišta, plitku obradu, meriorativno đubrenje i ravnanje nakon pripreme. Profesor Magazin naglašava da sadnice treba kupovati u profesionalnim rasdnicima sa deklaracijom.

Izvor: Dnevnik

Foto: FB grupa VOCARI

 

Ostavite komentar