Sajam poljoprivredne mehanizacije u Bolonji uživo od 19. do 23. oktobra

 

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu i Italijansko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije, pozivaju srpske privrednike i izlagače da učestvuju na 44. sajmu EIMA International 2021. koji će se održati od 19. do 23. oktobra u Bolonji. Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih sajmova poljoprivredne mehanizacije u svetu. Kako najavljuju njegovi organizatori učešće je prijavilo 1.350 izlagača, od kojih 350 iz inostranstva.

-Organizacija ovogodišnjeg sajma EIMA imaće nekoliko tema. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju svih otpadaka iz poljoprivrede u energetske svrhe kao i multifunkcionalnoj poljoprivredi. To podrazumeva upotrebu poljoprivredne mehanizacije i u druge svrhe, poput zaštite od požara, kaže Alesandro Malavolti, predsednik Italijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

Alesandro Malavolti, predsednik Italijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije

Zamenik generalnog direktora ovog Udruženja, Fabio Riči, kaže da je u ovoj godini izvoz poljoprivrednih mašina i opreme iz Italije u Srbiju  povećan za 78 odsto, ta da je Srbija za Italijane treće izvozno tržište u regionu , odmah posle Slovenije i Hrvatske.

-Predhodne godine u Srbiju smo izvezli poljoprivrednu mehanizaciju vrednu 19,2 miliona evra. Za 6,6 miliona kupljeni su traktori, a za 12,6 miliona evra prodate su ostale mašine i oprema, kaže Riči.

Italijanski proizvođači poljoprivredne mehanizacije akcenat stavljaju na mehanizaciju pribiju smo izvezli poljoprivrednu mehanizaciju vrednu 19,2 miliona evra. Za 6,6 miliona kupljeni su traktori, a za 12,6 miliona evra prodate su ostale mašine i oprema, kaže Riči.lagođenu malim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom voća, povrća i drugih kultura sa visokom dodatom vrednošću.

Ovu sajamsku manifestaciju u Bolonji pre tri godine posetilo je 1.300 ljudi iz Srbije. Organizatori, na osnovu rezultata izvoza italijanske poljoprivredne mehanizacije u Srbiju,  i ove godine očekuju znatnu posetu.

-Jako nam je drago da se sajam u Bolonji, koji je jedan od tri najveća sajma za mehanizatore u Evropi, vraća u tradicionalnoj formi. Na temelju Novosadskog sajma vidimo da je moguće u bezbednim uslovima organizovati ovakve događaje. I ako smo dve godine živeli na online platformama i pratili šta se dešava u razvoju svetskih trendova u poljoprivrednoj mehanizaciji, sasvim je drugačije kada se sve to vidi uživo, kada se razgovara sa dobavljačima, kreditorima i svim drugim činiocima koji utiču na to „da se posao desi“. Predstavnici mnogih naših kompanija otići će u Bolonju, ne da obnove, već da nastave poslovne odnose sa italijanskim partnerima, kaže Đorđe Mišković, predsednik skupštine Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Đorđe Mišković, , predsednik skupštine Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

On je napomenuo da sajmovi ovog tipa osim profesionalnog, promotivnog i prodajnog imaju i edukativni, ali i zabavni karakter kojeg smo svi, u poslednje dve godine željni.

A kako kaže  Alesandro Malavolti, predsednik Italijanskog udruženja proizvođača poljoprivredne mehanizacije, zbog pandemije kovid-19 biće ispoštovani svi zdravstveno -bezbednosni standardi – više ulaza za posetioce, online kupovina karata, kontrola zdravstvenog stanja posetilaca termokamerama i veća fizička udaljenost tokom B2B susreta.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar