Potpisani ugovori za „Miholjske susrete sela“

 

Stihovi Ljubivoja Ršumovića „Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka“ koje je izrekao ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, obeležili su današnji događaj u Palati Srbija. Potpisani su ugovori za dodelu bespovratnih sredstava sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava koje su danas, po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, dobile sredstva.

-Sela Srbije su danas, a to su bila i juče i ostaće, najvitalniji deo Srbije. Sve dobro, sve snažno i vispreno upravo stiže iz sela. Danas, oživljavanjem ovih manifestacija, nastavljamo sve ono dobro i vredno što su neki pre nas činili, dodao je Krkobabić.

U ovim susretima učestvovaće čak 961 selo na teritoriji različitih opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, planirano je oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti koje su dobitnici sredstava osmislili ove godine su šarolike. Takmiče se kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima-  izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović se u ime svih potpisnika zahvalila Ministarstvu za brigu o selu na kvalitetnim programima.

-Svi imamo zajednički cilj, da osnažimo naša sela, da vratimo i zainteresujemo mlade ljude da žive tamo. To ćemo uspeti i kroz ovakav vid manifestacija gde ćemo pokazati šta umemo i znamo, ali i šta imamo da ponudimo drugima, rekla je Milovanovićeva.

Predstavnik Komisije za dodelu sredstava Ljubivoje Ršumović kazao je da je ovo pravi korak u oživljavanju kulturnog života sela i da je i vreme pravo da se infrastruktura u svakom selu popravi i da pesnici i glumci posećuju sela i kao i do sada, stvaraju u njima.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

Mesto održavanja ove manifestacije može biti u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Republike Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja, a moguće je održati je od 1. oktobra 2021. godine do kraja tekuće godine.

Ukupan iznos danas dodeljenih sredstava je 31.025.279,24 miliona dinara, za 68 jedinica lokalnih samouprava od kojih je 25 iz IV grupe razvijenosti i devastiranih područja.

Dodeljuje se do 500.000 dinara po prijavi, a većina jedinica lokalnih samouprava učestvovaće i sopstvenim sredstvima u organizaciji manifestacije.

Sredstva se dodeljuju prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“ koju je  Vlada Republike Srbije donela 29. jula 2021. godine.

 

 

 

Ostavite komentar