Sat za našu planetu: 27 marta ugasite svetla na jedan sat

„Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje kampanje Sat za našu planetu (Earth Hour), koja će se održati 27. marta od 20.30 do 21.30h po lokalnom vremenu.

Pored poznatog apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama i gašenja svetala u stanovima na 60 minuta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF ove godine poziva građane da se priključe velikom zoom događaju koji će biti održan tokom Sata za našu planetu. Plesom uz pesmu koju je napisala i izvela Lejla Hot s nekoliko gostiju, ovaj događaj organizuje se kao glasan podsetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promenimo ponašanje da bismo ublažili klimatske promene.

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama.

WWF organizuje Sat za našu Zemlju u okviru projekta „Da nam klima štima”, koji podržava Vlada Švedske. Sat za našu planetu u Srbiji se ove godine obeležava 13. put. Prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju. Danas se smatra najvećom dobrovoljnom građanskom akcijom za zaštitu prirode.

 

Ostavite komentar