Otvorene prijave za najveće balkansko vinsko ocenjivanje BIWC

Otvorene su prijave za najveće balkansko vinsko ocenjivanje, BIWC (The Balkans International Wine Competition & Festival). Jubilarno, deseto izdanje velikog takmičenja ove godine održaće se u Skoplju od 2-4. juna 2021., a balkanski vinski festival zakazan je za 17-19. jun u Sofiji, pod vedrim nebom ispred Palate kulture.

BIWC je otvoren za vinare sa celog Balkanskog poluostrva, centralne i istočne Evrope, region Crnog mora, kao i za proizvođače vina iz bilo kog drugog vinskog regiona. Sva vina biće bodovana na skali od sto poena i mogu da osvoje dvostruko zlato, zlato, srebro ili bronzu. Sva vina koja osvoje zlatnu medalju biće međusobno upoređivana na finalnoj sesiji takmičenja kako bi se proglasili trofeji i Grand trofej.

Žiri se sastoji od vinskih stručnjaka iz cele Evrope, a, kao i prethodnih godina, na čelu žirija je Konstantinos Lazarakis MW, prvi nosilac titule Master of Wine na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi. Tu su i drugi nosioci titule MW – Kerolajn Gilbi, Andreas Vikof i Rod Smit.

BIWC trofeji 2021 biće dodeljeni u sledećim kategorijama:

– Suvo belo vino

– Suvo crveno vino

– Suvo roze vino

– Penušavo vino

– Desertno vino

– Najbolje vino od autohtone balkanske sorte grožđa

– Najbolje oranžno vino

– Najbolji dizajn etikete

– Vinarija sa najviše medalja na takmičenju.

Pored ovih kategorija, biće i dodeljen i Grand trofej, i to za vino za koje žiri proceni da je najbolje, najpoželjnije i najupečatljivije na celom takmičenju.

Prošle godine, vinarije iz Srbije zabeležile su istorijski uspeh na BIWC-u koji je održan tokom septembra u Beogradu. Grand trofej osvojila je vinarija Aleksandrović za Trijumf selekciju 2019, a našim vinima pripala su i još tri velika trofeja, uz osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja.

Izvor: Vino&fino

Ostavite komentar