Savet PIS Šabac: Zaštita biljnih kultura nakon grada

 

Na terenu RC  Šabac, na lokalitetima Slepčević, Varna, Dobrić i delova Štitara, u toku jučerašnjeg popodneva je bilo gradonosnih padavina, praćenih sa velikom količinom vode. Na pojedinim lokacijama šteta je izuzetno velika. Grad koji je padao bio je veličine lešnika i pričinio je velike štete u povrtarskim i ratarskim usevima i voćnim zasadima jagodičastog, jabučastog i koštičavog voća.

 

ČITAJTE I: Sremska Mitrovica: Zaštita voćnjaka nakon grada

 

 

 

Preporuka proizvođačima jabučastog voća je tretman zasada u ciju sprečavanja infekcije patogenima rana, u prvom redu bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) sa nekim od preparata:

-a.m. bakar hidroksid, preparat Funguran OH u konc.0,05% ili a.m. fosetil aluminijum, preparat Alliet Flash u konc. 0,4% ili preparat Exstrasol F na bazi (Bacillus suptillis) u količini 2 l/ha.

Grad koji je padao bio je veličine lešnika i pričinio je velike štete u povrtarskim i ratarskim usevima i voćnim zasadima

U zasadima koštičavog voća, preporučuje se primena preparata na bazi kaptana, preparati Capi, Merpan 50 WP, Metod WG, Captan 50 WP,Venturin, Optimist  u konc. 0,2-0,3%.

U zasadima jagoda koji se nalaze u fazi zrenja (počela berba), preporuka je tretman za sprečavanje razvoja patogena prouzrokovača sive truleži plodova (Botrytis cinerea.). Za tu namenu, mogu se koristiti neki od registrovanih preparata sa kratkom karencom:

a.m. fenheksamid – Teldor u dozi primene 1,5 l/ha (karenca 1 dan) ili na bazi Bacillus suptilis – preparat Bacillomix aurum B u koncentraciji  2% (nema karencu).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Preporuka je da se dodaju i neki  fitohormoni ili biostimulatori  (Epin ekstra,Cirkon) koje treba upotrebiti na svakih 7 dana u redovnoj primeni i preporučenoj dozi kako bi se uspostavili procesi  razvića, zaceljenja rana i odbrane od bolesti i doveli biljku u bolju kondiciju.

Tekst i foto: PIS Srbije

Ostavite komentar