Objavljen „Vodič za izvoz voća i povrća na tržišta UAE i Saudijske Arabije

 

Publikacija “Vodič za izvoz voća i povrća: Praktične informacije o izvozu svežeg voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije” sada je dostupna proizvođačima, otkupljivačima, izvoznicima i svima koji pokazuju interesovanje za sektor voća i povrća. Autorke, dipl. ing.agr. Julka Toskić i Milica Zatezalo, u brošuri su pružile praktične informacije o izvozu svežeg voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

 

 

ČITAJTE I: Objavljen priručnik o organskoj proizvodnji lekovitih i aromatičnih biljaka

 

 

Pre planiranja i pokretanja izvoza na tržišta Bliskog istoka, veoma je važno prethodno ispuniti sve uslove, propisane zahteve i procedure od strane nadležnih organa u ovim državama. U ovoj publikaciji mogu se videti  ključni koraci u izvozu, obratite pažnju i budite sigurni da ste ispunili sve navedene stavke PRE nego otpočnete izvoz u UAE I Saudijsku Arabiju, prve su rečenice zapisane u ovoj publikciji.

Pre planiranja i pokretanja izvoza na tržišta Bliskog istoka, veoma je važno prethodno ispuniti sve uslove

-Kako biste uspostavili uspešnu i održivu saradnju sa partnerima na dinamičnim tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, potrebno je da budete upoznati s trendovima na tim tržištima, s ponašanjem potrošača, poslovnim prilikama i poslovnim bontonom.“Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka”, doprinosi dobijanju svih relevantnih informacija i uspešnoj pripremi za plasman proizvoda i osvajanje tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, poručuje Julka Toskić.

U poglavljima Vodiča opisane su glavne karakteristike tržišta voća i povrća i trendovi koji dominiraju na tim izvoznim tržištima s velikim potencijalom. Takođe, za uspešan izvoz potrebno je poznavati regulativu i procedure za uvoz voća i povrća na tržištima UAE i Saudijske Arabije, standarde, pravila za deklarisanje i označavanje proizvoda. Radi uspešnog uspostavljanja poslovnih odnosa sa kompanijama u UAE i Saudijskoj Arabiji, predstavljeni su kanali distribucije na tim tržištima, uz pregled maloprodajnih lanaca, elektronskih prodavnica i nekih od najvećih uvoznika voća i povrća na ovim tržištima.

U poglavljima Vodiča opisane su glavne karakteristike tržišta voća i povrća i trendovi koji dominiraju na tim izvoznim tržištima s velikim potencijalom

Proizvodnja voća i povrća na Zapadnom Balkanu je u stalnom porastu i značajno prevazilazi potrebe domaćih tržišta, što izvoz na nova tržišta nameće kao logičan korak. Zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se primenjuju u proizvodnji i implementaciji potrebnih standarda kvaliteta, postižu se visoki prinosi i kvalitet proizvedenog voća i povrća, a samim tim se povećava i konkurentnost proizvoda na svetskom tržištu.

U proteklih 10 godina bila je ustaljena praksa da se proizvođači voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana u velikom procentu oslanjaju na plasman pretežno na jedno izvozno tržište, odnosno na tržište Rusije (kad je reč o nekim vrstama voća, čak do 90 odsto). Kako je napisano u Uvodu ove publikacije u poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se na tom tržištu dešavaju promene u smislu povećanja proizvodnih površina pod voćem, ali se javljaju i novi dobavljači, zbog čega su ukupne količine i vrednost izvoza voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana počele da se smanjuju.

Iz navedenog razloga, pravi je trenutak da se diverzifikacijom i otvaranjem novih tržišta s potencijalom omogući proizvođačima sa Zapadnog Balkana da se bolje pozicioniraju i da obezbede stabilno i dugoročno snabdevanje tih tržišta voćem i povrćem iz našeg regiona. Upravo je to bila ideja vodilja za kreiranje “Vodiča za izvoz voća i povrća na tržište Bliskog istoka – Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju“, na kojima je godišnji rast uvoza svežeg voća i povrća značajno veći u odnosu na svetski prosek, poruka je autorke Julke Toskić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Dve zemlje zbog ekstremnih klimatskihfaktora i limitiranih površina obradivog zemljišta umnogome zavise od uvoza i takav trend će se nastaviti. Takođe, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija beleže veliki porast broja stanovnika, uz predviđanje da će se i taj trend nastaviti s obzirom na to da je najveći porast stanovništva prouzrokovan dolaskom stranaca koji se nastanjuju u tim zemljama zbog posla.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar