Sela Srbije ili inostranstvo?

 

Još 185 dobitnika kuća nema dilemu – selo Srbije ili inostranstvo? Odabrali su da žive i rade u selima širom Srbije, od Kanjiže do Vladičinog Hana.

Ovo je rekao ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, prilikom potpisivanja još 185 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ovim je broj novouseljenih seoskih kuća iz programa Ministarstva za brigu o selu dostigao 2100.

 

 

ČITAJTE I: Najlepše uređeno dvorište ima Žika Lazić iz Lapova

 

 

-Ovo je sjajna mera koja daje vetar u leđa mladim ljudima da počnu samostalan život, da počnu nešto sami da rade i stvaraju, rekla je Emilija Vujić, rešena da u vojvođanskom selu Mol  počne da se bavi voćarstvom.

Bračni par Knežević će od sada živeti u selu Mrmuš u okolini Aleksandrovca.

-Radujemo se svom domu jer smo do sada živeli u zajednici. U novoj sredini planiramo da otvorimo restoran i bavimo se ugostiteljstvom. Imamo jedno dete i drugo na putu, a za odrastanje dece nema zdravije sredine od seoske, kazao je Danijel Knežević.

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora novi dom steklo je blizu 300 odraslih i stotinu dece. Tako u selima ostaje ili iz grada u selo prelazi 94 para, 30 samohranih roditelja i 61 pojedinac.

Motivi i zanimanja su šaroliki. Ali, svima je zajedničko uzbuđenje koje prati svaki novi početak.

Diplomirani teolog Vasilija Ičin živeće sa svojim suprugom u selu Mol u opštini Ada.

-Godinama smo živeli u Beogradu, ali privlači nas ipak mirniji život od ovog stresnog i haotičnog u gradu. Ja ću tamo raditi u školi, a suprug je vozač, ali ćemo se sigurno oprobati i u poljoprivredi jer sada imamo veliku okućnicu, reči Vasilije Ičin.

U Vojvodini ovoga puta prednjači opština Sombor sa 13 kupljenih kuća, sledi Kanjiža sa 12 i Šid sa deset, a Senta se može pohvaliti sa sedam kuća koje će sve biti useljene u istom selu Tornjak.

Rekorder po broju kuća ostaje opština Bačka Palanka koja je, sa poslednjih sedam, uselila nove stanare u 130 kuća u svojim selima. U selu Silbaš ove opštine za 1,19 miliona dinara kupljena je i najveća kuća od 297 metara kvadratnih.

Na jugu se po broju ističu Vladičin Han, Merošina i Pirot, a u Centralnoj Srbiji Jagodina.

Kako su i članovi Komisije potvrdili, od kako je Program pokrenut, prosečno svakog dana stigne 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu, a interesovanje ne jenjava, već raste. Novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Amir Hamzagić