“Žetelačke svečnosti” u Mužlji čuvaju tradiciju banatskih salaša

 

U zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja zahvaljujući Mesnoj zajednici i Klasteru porodičnih gazdinstava organizovan je “Žetelački dan” na kome su učestvovali žeteoci iz svih krajeva Vojvodine i gosti iz Mađarske i Rumunije, prenosi RTS.

 

 

ČITAJTE I: Život Šokaca smešten u etno kuću „Mali Bodrog“

 

 

 

Andrija Tumbas iz Tavankuta, koji se tokom života u žetvi bavio svim poslovima, sada na žetelačkim svečanostima prikazuje kako se pšenica kosi ručno i seća se žetve u periodu pre pojave kombajna.

-Trajalo je to po dve tri nedelje, toliko je znalo trajati. Kosidba samo. Pa smo išli vršiti na one mašine, vršačice, to je bilo pet nedelja. Radim od detinjstva. Od osam godina sam počeo raditi ovo i evo sedamdesetosam sam. To se išlo, to se pomagalo. Komšija komšiji je pomagao, to nije kao sad, priča Tumbas.

Ivan Matić iz Zrenjanina sačuvao je jednu od prvih kosa sa metalnom drškom koja se pojavila u Banatu, a stigla je iz Sovjetskog Saveza.

-Jako kvalitetna i sa njom se lako kosi ovo žito. Jednom godišnje je samo upotrebim ovde kad dođem. Ima te drške tako koje mogu da se regulišu. Da se prema dužini ruku napravi, objašnjava Matić.

Na prostirci bogat kosački doručak. Uz tradicionalna banatska jela pažnju privlači nešto, bez čega se, kažu domaćice, u ovo doba godine ne može zamisliti obrok – sos od višanja, čiji recept otkriva Marika Maron iz Mužlje.

-Stavlja se višnja da se kuva i onda se zaprškom zakuva. Jednostavno, zasladi po ukusu i tako. Uz šunku, uz sve i samo tako da se malo u ove letnje dane da se rashladimo, prija, kaže Maronova.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Žetelačke svečanosti se već 39 godina održavaju u Mužljanskom ritu kod Zrenjanina. Uz čuvanje običaja organizatorima je cilj da se promoviše salašarska tradicija.

Piše: Mile Novaković

Ostavite komentar