Skandal sa mesnim prerađevinama u Nemačkoj

 

U Nemačkoj je izbio veliki skandal oko najveće nemačke firme za obradu i proizvodnju mesnih proizvoda „Tenis“. Naime, nemački mediji došli su do podataka da ova najveći domaći proizvođač mesa, koja je bila nadomak dolaska i u Srbiju, koristi mehanički odvojene mesne ostatke za proizvodnju svojih kobasica, ali to drži u tajnosti.

Upotreba ove najjeftinije mesne smese je dozvoljena, ali mora biti naznačena na deklaraciji da bi potrošači znali da kupuju najnižu kategoriju mesa.

 

 

 

ČITAJTE I: Region: Hrvatske zadruge životare

 

 

 

 

Međutim, kod „Tenisa“ to nije bio slučaj, a sastav prerađevina su dokazali laboratorijski testovi univerzitetskog profesora iz Bremerhavena, Stefana Vitkea koji je „Špiglu“ i mreži NDR dao konkretne dokaze, piše Germany.detailzero.com.

NDR i „Špigl“ su poslali na ispitivanje ukupno 30 uzoraka kobasica od živine različitih proizvođača. Rezultat je bio zastrašujući: devet uzoraka, uključujući četiri organska proizvoda od kobasica, napravljena su od mehanički odvojenog mesa.

Još deset uzoraka je bilo sumnjivo, ali nije bilo dovoljno dokaza iako je Vitke razvio novi metod koji otkriva upotrebu MSM u proizvodima od kobasica.

Pet od devet dokazanih proizvodi su u „Cur Mulen Grup“, koja pripada „Tenisu“, a razotkriveni su i proizvodi „Franz Viltmana“ i „Visenhof“ i „Meklenburger Landpute“.

Ova roba se prodavala pod markama „gutfried“, „edeka bio“, „rewe bio“ ili „rewe beste wahl“.

U „Tenisu“ kažu da ne koriste mehanički odvojeno meso i sumnjaju u Vitkeov postupak ispitivanja. Otkriće su negirali i u „Visenhofu“ i u„Meklenburger Landpute“.

Inspektori za hranu, međutim, podržavaju novi postupak ispitivanja.

– Čini mi se da je novi način ispitivanja vrlo pouzdan – kaže Matias Denker, šef odeljenja u Državnom zavodu za sigurnost hrane u Meklenburg – Zapadnoj Pomeraniji.

Mehanički otkošteno meso (mehanički separisano meso MSM) se dobija kada se, recimo od pileta, odvoje kvalitetni delovi (file, batak, karabatak), a ostaci se pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće s leđa. Tako dobijena mesna smesa, koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama, ne sadrži kvalitetne proteine, a često ima povećanu koncentraciju kalcijuma, jer melju se i mali delovi kostiju koji otpadnu pri otkoštavanju.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Prema srpskim propisima uvoz ovakvog mesa nije dozvoljen od 1. januara 2016 godine, ali jeste prerađevina koje ga sadrže.

Izvor: 24sedam

Foto: Pixabay

Ostavite komentar