Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća.
Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u “običnim” uslovima pakovanja i skladištenja. Sušenje je u suštini uklanjanje vlage.
ČITAJTE I: Zaštita šljive od šljivinog smotavca i biljnih vaši
Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha.
Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom. Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni.
Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.
Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata,dobro osušena, zdrava, slatka, lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom.
Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.
Nov pristup sagledavanju kompletne problematike, proizvodnje sušene šljive, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.
Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje. A to su prvenstveno požegača,stenlej, valjevka, čačanska rodna…
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta.
Piše: Dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević, PSSS Kragujevac