Sorte šljive pogodne za sušenje

 

Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća.

Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u “običnim” uslovima pakovanja i skladištenja. Sušenje je u suštini uklanjanje vlage.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita šljive od šljivinog smotavca i biljnih vaši

 

 

Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha.

Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je  sa sobom. Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem  koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni.

Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina  i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.

Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata,dobro osušena, zdrava, slatka, lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom.

Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje  treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Sorta šljive – čačanska rodna

Nov pristup sagledavanju  kompletne problematike, proizvodnje sušene šljive, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.

Sorta šljive stenlej

Da bi se obezbedio standardan  kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje. A to su prvenstveno požegača,stenlej, valjevka, čačanska rodna…

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta.

 

Piše: Dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević, PSSS Kragujevac