SPOS: Nove otkupne cene bagremovog meda

 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) na svojoj Internet stranici objavio je najnovije otkupne cene bagremovog meda kao i uslove isplate.

Osnovna cena meda je 6,21 evra (pčelar ukupno dobija 6,7 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,8 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Zlatne kartice lojalnosti SPOS-a je 6,223 evra (pčelar ukupno dobija 6,72 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,82 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-a je 6,241 evro (pčelar ukupno dobija 6,74 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 6,84 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste kartice lojalnosti SPOS-a je 6,389 evra (pčelar ukupno dobija 6,9 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 7,0 evra).

Osnovna cena meda za vlasnike Platinaste PLUS kartice lojalnosti SPOS-a je 6,482 evra (pčelar ukupno dobija 7,0 evra sa PDV nadoknadom za kilogram predatog meda, a ako je potpisao licencu za DPP standard onda dobija još 10 centi, te ukupno dobija za kilogram 7,1 evro).

Cene i preračun konačne cene iz evra u dinare obračunavaju se na dve decimale.  Med se ne klasira po bojama, ali se svakako pretaman med ne može prihvatiti jer nema ko da ga kupi, mada ove godine takvog meda na terenu skodo da i nema.

Mnogi pčelari iz SPOS-a već pitaju da li će cena rasti dalje. U ovom savezu kažu da je na to pitanje nemoguće dati apsolutno tačan odgovor. Bilo je godina kada su cene rasle enormno brzo, a bilo je godina kada se morao čekati februar ili mart da bi cena skočila više ili manje. Da li će do skoka doći – za očekivati je. Da li će to biti već sutra ili možda u martu, to ovog trenutka niko ne može znati.

Bitno je da u trenutku izvoza izvezemo med po maksimalno mogućoj ceni za pčelare.

Takođe je bitno da med bude spreman za izvoz, odnosno homogenizovan.

Pogon „Naš med“ iznalazi i druge modele za brže plaćanje, ali ono što je sigurno jeste da kilogram meda neće izaći iz Srbije bez uplate od kupca unapred, bankarske garancije, osiguranja plaćanja od strane osiguravajuće kuće, ili na neki drugi način. Pogon je izgrađen iz dva glavna razloga: PRVI je da se izbori za najveću moguću cenu meda prekidom ucenjivanja od strane nekorektnih pakera, a DRUGI je da se obezbedi apsolutna sigurnost plaćanja – navedeno je u saopštenju.

 

Iz SPOS-a poručuju da pošto su prošla i ova godina imale slabu bagremovu pašu, finansijski iscrpljeni pčelari su požurili da što pre prodaju med onima koji odmah mogu ponuditi novac, bez obzira na cenu otkupa.

-Pčelari ne shvataju da su taj med sačuvali i predali Pogonu, Pogon bi imao veći obrt, smanjilo bi se učešće režijskih troškova održavanja Pogona po kilogramu meda, te da je tako bilo – da smo imali veliki obrt, prošle godine smo bez problema mogli da plaćamo bagrem po 7,2 evra za kilogram, a plaćali smo ga 6,7 jer moramo ostaviti novac za troškove Pogona koji mesečno iznose preko milion dinara, radio on ili ne. Pčelari trebaju da shvate da što je veći obuhvat Pogona to će i cena biti veća, i ako već moraju da prodaju jer nemaju novca – da onda prodaju onoliko koliko im je baš neophodno, a da ostalo sačuvaju za SVOJ Pogon. Tek tog dana bićemo u potpunosti svoji na svome i krojiti sami svoju budućnost, objavljeno je na sajtu SPS-a

Otkupne cene drugih vrsta meda

Druge vrste meda će se za sada otkupljivati po modelu da se plaćaju nakon što ih Pogon proda u maloprodaji. I tu je jako bitno da Pogon uvek ima dovoljno meda, da bi mogao da sklapa ozbiljne poslove. Otkupne cene drugih vrsta meda su dosta više u odnosu na tržišne, upravo zato što se duže vremena čeka na naplatu, odnosno do prodaje. Naravno, za maloprodaju je prioritet med iz DPP jer se jedino on može pakovati u kilogramsku teglu SPOS-a, a i u drugim manjim pakovanjima takođe višu cenu postiže upravo med iz DPP, mada će u mala pakovanja biti pakovan i med van DPP.

Inače, Pogon od osnivanja radi na uspostavljanju preduslova za postizanje viših cena suncokretovog meda, što nije lako uz konkurenciju kakva je Ukrajina (prošle godine je jednog trenutka Ukrajina nudila suncokretov med sa svim troškovima i prevozom na bilo koju lokaciju u Evropi po ceni od 1,7 evra za kilogram, a pčelari su od toga dobijaji 1,2-1,3). Direktno sučeljavanje sa njima na tržištu jednostavno nije moguće, jer je naša proizvodna cena daleko veća od njihove otkupne, ali načina svakako ima, samo je potrebno vreme.

 

Ostavite komentar