Srbija dobija prvu digitalnu mapu pčelinjaka i pčelinje ispaše

Srbija bi uskoro trebalo da dobije prvu digitalnu mapu pčelinjaka i pčelinje ispaše, koja bi bila jedina i u regionu. Jedinstven i inovativan projekat izrade takve mape u narednom periodu realizovaće Udruženje za očuvanje zdravih stilova života „Bio pčelinja klinika“ iz Bačkog Novog Sela.

Ovo udruženje dobilo je za taj posao podršku od Trag fondacije. Reč je o projektu “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač” koji će trajati devet meseci i koji, pored izrade digitalne mape pčelinjaka i ispaše, za cilj ima povećanje kapaciteta za zdraviju poljoprivrednu proizvodnju u ovoj opštini.

-Stvaranjem digitalne mape pčelinjaka i pčelinje ispaše i edukacijama o tome kako se ta mapa koristi i zašto je neophodna, omogućićemo evidenciju o tačnom broju pčelinjaka, broju košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine „naših“ pčelara kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine Bač na određenu pašu ili čak na ovoj teritoriji imaju i svoje zimovnike – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Jozef Gašparovski, osnivač “Bio pčelinje klinike”.

Osim toga, mapa će sadržati evidenciju o šumama (oko 5.000 hektara na teritoriji opštine), znaće se da li je drveće-rastinje u tim šumama medonosno, a ova digitalna platforma daće i položaj prilaznih, atarskih puteva. Takođe, pružiće informacije gde je šta posejano od jednogodišnjih useva a može biti medonosno (npr. uljana repica, suncokret..), ili upozoravajuće zbog moguće hemijske zaštite koja bi mogla nepovoljno uticati na pčele.

-U ovom trenutku ništa od ovih podataka ne postoji, što doprinosi trovanju pčela, nekontrolisanom razvoju bolesti ili pak sukobu među pčelarima usled postavljanja pčelinjaka preblizu jedan drugome – navodi Gašparovski.

Po njegovim rečima digitalna metoda mapiranja i elektronska obrada podataka sastojala bi se od izrade elektronske karte pčelinjaka zasnovane na gugl mapama, kojoj bi mogli da pristupaju svi zainteresovani. Stvaranjem i objavljivanjem digitalne mape doprinelo bi se prevenciji bolesti kontrolom kretanja pčelinjaka, pogotovo onih koji dolaze na pašu iz drugih opština kao poboljšanje veterinarske intervencije kod pojave bolesti.

-Uspostavljen bi bio jedinstven katastar pčelinjaka, i stalni i promenljivi. Takođe bi se doprinelo održanju pčelinjih društava, smanjenju troškova i povećanju produkcije pčelinjih proizvoda ali i povećanim prinosima po površini u poljoprivredi i voćarstvu – objašnjava Gašparovski.

On ukazuje na to da pčelarstvo postaje poslednjih godina sve ugroženije pretnjama do kojih dolazi zbog intenzivne poljoprivrede i klimatskih promena i da pčelari traže načina da se odbrane. Jedna od prilika za pčelare opštine Bač je i realizacija ovog projekta.

Piše: S. Kuprešanin

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar