Srednji Banat: U susret setvi šećerne repe

Setva šećerne repe u Srednjobanatskom okrugu samo što nije počela. Proizvođači čekaju lepše vreme bez padavina i sa višim temperaturama vazduha, pa da pristupe ovom poslu. Stručnjaci uvek preporučuju da predusev šećernoj repi budu strna žita, tako da se u praksi setva slatkog korena priprema u leto predhodne godine ili jesen ako se seje posle suncokreta ili kukuruza. Jedan od bitnih faktora za proizvodnju ovog ratarskog useva je količina vlage u zemljištu. O tome kakva je situacija pred samu setvu, pričamo sa Ilijom Bjelićem, savetodavcem zrenjaninske PSS.

-Kada se govori o zimskim rezervama vlage u zemljištu, one su solidne. To pokazuje količina padavina koja je veća od višegodišnjeg proseka. Za period oktobar-mart višegodišnji prosek padavina je 240 litara po kvadratnom metru, pokazala je meteorološka stanica Zrenjanin. Za sada je u periodu oktobar 2020-mart 2021 izmereno više padavina, oko 270 l/m2. Na pojedinim mestima u srednjem Banatu poljoprivrednici sami mere padavine i do sada su izmerili i 290 litara. Ovo je bitno jer je zaliha vlage važna za sve useve, a za šećernu repu je najvažnija, kaže Bjelić i dodaje da kada su ovako velike zalihe vlage i u slučaju suše tokom vegetacije, nama bojazni od velikih šteta.

Kako smo saznali od našeg sagovornika, prvo ravnanje zemljišta, a kod nekih proizvođača i predsetvena priprema, je završena. Mora se napomenuti da je ovaj posao izuzetno kvalitetno urađen. Sada se s’ pravom može reći da su ova dva preduslova, količina vlage i predsetvena priprema, zadovoljavajući.

Na parcelama, kojih je izuzetno malo, gde je usev posejan pre poslednjeg zahlađenja, seme se nalazi u fazi klijanja. To je dobro, jer repa koja tek iznikne može da izdrži 2-4 stepena ispod nule. Mrazevi od -5 stepeni, koje smo predhodnih dana imali, samo mogu da dovedu do izmrzavanja biljaka.

-Za nicanje je potrebna suma srednjih dnevnih temperatura 100-120 stepeni na dubini setve od 5 cm, a mi tu temperaturu nismo imali. Primera radi, kada je srednja dnevna temperatura vazduha desetak stepeni, potrebno je 10-12 dana da usev nikne. A mi smo imali maksimalne dnevne temperature oko šest stepeni. Zemljište je dobar izolator, tako da klijanci verovatno nisu uništeni, priča Ilija Bjelić.

Prema njegovim rečima za intenzivnu setvu šećerne repe potrebno je da se temperatura vazduha ustali u periodu 5-7 dana i da srednja dnevna temperatura zemljišta na dubini setve iznosi 5-7 stepeni. Kada se ona ustali i kada za narednih nekoliko dana nema najvljenih većih zahlađenja, vreme je da se seje. Podrazumeva se da zemljište mora biti dovoljno prosušeno kao se ulaskom teške mehanizacije ne bi sabijalo.

Kada se u obzir uzmu svi ovi faktori, uključujući i vremensku prognozu, početak setve šećerne repe u srednjem Banatu može se očekivati krajem ovog meseca, što i jeste optimalni rok za ovaj posao.

Od Bjelićeve koleginice Ivane Vasilijić saznali smo da će šećerna repe ove godine u atarima pet srednjobanatskih opština najverovatnije zauzeti oko 2.000 hektara, što je u odnosu na predhodne dve godine blago povećanje površina pod ovim usevom za oko 500 hektara. Od šećerne repe, koja je do pre četiri godine zauzimala najmanje 3.500 hektara, nisu odustali proizvođači koji je tradicionalno proizvode u Torku, Lazarevu, Zlatici. U periodu 2018-2019 šećerna repa je sejana na područjima svih pet opština ovog regiona – Zrenjanin, Žitište, Srpska Crnja, Sečanj i Novi Bečej.

Skupa proizvodnja, nestabilno tržište i nefer odnos pojedinih prerađivača uticali su na to da i srednjobanatki ratari šećernu repu izostavljaju iz setvene strukture.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar