Sremska Mitrovica: Zaštita voćnjaka nakon grada

 

Na terenu RC  Sremska Mitrovica, na lokalitetima Ležimir, Manđelos i Čalma, juče je bilo gradonosnih padavina. Na pojedinim potezima, grad je bio veličine lešnika i oštetio je mlade plodove i delove lastara.

 

 

ČITAJTE I: Žilogriz i šiljokrilac nanose štete koštičavim voćkama

 

 

 

Preporuka proizvođačima JABUČASTOG VOĆA je tretman zasada  u ciju sprečavanja infekcije patogenima rana, u prvom redu bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) sa nekim od preparata:

-a.m. bakar hidroksid, preparat Funguran OH u konc.0,05% ili a.m. fosetil aluminijum, preparat Alliet Flash u konc. 0,4% ili preparat Exstrasol F na bazi ( Bacillus suptillis) u količini 2 l/ha.

U zasadima RANIH SORATA TREŠNJE koji se nalaze u fazi zrenja ili pred zrenje, preporuka je tretman za sprečavanje razvoja patogena prouzrokovača truleži plodova (Monillinia spp.). Za tu namenu, mogu se koristiti neki od registrovanih preparata:

-a.m. tebukonazol + fluopiram, preparat Luna experience u koncentraciji 0,05-0,06% (karenca 7 dana)  ili a.m. boskalid+ piraklostrobin, preparat Signum u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 14 dana).

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Kod ostalog KOŠTIČAVOG VOĆA, preporučuje se primena preparata na bazi kaptana, preparati Capi, Merpan 50 WP, Metod WG, Captan 50 WP,Venturin, Optimist  u konc. 0,2-0,3%.

Ostavite komentar