Šta je važno za rentabilnu proizvodnju grožđa?

 

Vinogradarski zasadi na kojima se gaje sorte plemenite loze i rodni hibridi, služe za proizvodnju grožđa. Proizvodni vinogradi se lociraju u okviru vinogradarskih reona, podreona i vinogorja. Izuzetke predstavlja gajenje plemenitih sorti i rodnih hibrida na okućnicama i u urbanim sredinama, gde takođe služe za proizvodnju grožđa, ali odgajivač nije obavezan da poštuje obaveze propisane reonizacijom sortimenta, piše za forum PSSS Biljana Milosavljević, dipl.inž. voćarstva iz PSSS Kragujevac:

– Ovde se radi o malom obimu proizvodnje koja nema robno-tržišni karakter, već služi za zadovoljavanje potreba vlasnika i kao ornamentalno-hortikulturni element.

U proizvodnim vinogradima gaje se različite sorte i proizvodi grožđe različitih upotrebnih namena – za različita vina (bela, crna, ružičasta, muskatna, dezertna), za neposrednu upotrebu stono i suvo grožđe), za proizvodnju jakih alkoholnih pića (vinjaka i lozovača) i za proizvodnju sokova, džema i slatka.

Autorka navodi da odabiranje proizvodnog smera ne može biti proizvoljno, jer je rentabilna proizvodnja grožđa uslovljena uvažavanjem više činilaca od kojih su dva najznačajnija odgovarajući prirodni uslovi i obezbeđenost plasmana grožđa.

– Da bi se ova dva uslova zadovoljila, pri zasnivanju vinograda za proizvodnju grožđa, bira se odgovarajuća sorta i lozna podloga i najracionalnija tehnologija proizvodnje – dodaje.

Sistem gajenja loze u vinogradu za proizvodnju grožđa može biti različit. Na izbor sistema gajenja utiču prirodni uslovi, ampelografske

 karakteristike sorte, stepen korišćenja mehanizacije i proizvodna orijentacija, posebno u odnosu na visinu prinosa i kvalitet grožđa.

– Za podizanje ovih zasada se koriste prvoklasni i zdravi jednogodišlji, a izuzetno i dvogodišnji, lozni kalemovi. Sve je više prisutan proizvodni zahtev i interes da se vinogradi za proizvodnju grožđa podižu sa sadnim materijalom koji je predhodno selekcionisan i oslobođen inficiranosti najopasnijm virusima, tzv. klonski bezvirusan sadni materijal – piše Milosavljevićeva.

Vinogradi za proizvodnju grožđa, izuzetno i paralelno, mogu da služe i za proizvodnju loznog sadnog materijala – reznica za kalemljenje (vioka) i reznica za neposredno razmnožavanje vinove loze.

– Da bi se ovo moglo činiti, proizvodni vinograd se mora podvrgnuti posebnom postupku selekcionisanja i stalnoj stručnoj kontroli – zaključuje autorka.

Izvor: PSSS

Ostavite komentar